Efter fire timer langt retsmøde: Retten forlænger fængsling af Peter Madsen i ubådssagen

Peter Madsen afviser at have dræbt og parteret den svenske journalist Kim Wall. Han skal nu indlægges til mentalundersøgelse.

Peter Madsen er i dag iført en army grøn kedeldragt i retten. (arkivfoto). (Foto: © BAX LINDHARDT, Scanpix)

Peter Madsen er fortsat fængslet frem til den 5. oktober. Det har Københavns Byret afgjort i dag.

Det er besluttet, efter at Peter Madsen har uddybet sin forklaring på, hvad der skete på ubåden, da den svenske journalist Kim Wall døde.

Retten har valgt at forlænge fængslingen af Peter Madsen med fire uger med begrundelsen om, at han ikke har givet en rimelig forklaring på, hvorfor liget af Kim Wall skulle ende i vandet.

Derudover lægger retten vægt på, at han har udvist adfærd, der forhindrer opklaringen af sagen. Der er fortsat begrundet mistanke om manddrab.

Københavns Byret bestemmer desuden, at Peter Madsen skal indlægges til mentalundersøgelse.

Peter Madsen vil kære byrettens kendelse om varetægtsfængsling, oplyser hans advokat, Betina Hald Engmark.

Peter Madsen: Kim Wall døde af slag fra ubåds-luge

Under dagens retsmøde kom det frem, Peter Madsen har forklaret, at Kim Wall døde efter at være blevet ramt af en tung luge og et kraftigt fald ned i bunden af båden fra ubådens tårn.

Herefter gik Peter Madsen i chok og overvejede selvmord. Men han ønskede ikke, at Kim Wall skulle ende sine dage i ubåden, lyder hans forklaring. Derfor blev hun smidt over bord.

Han sænkede herefter ubåden, fordi han ikke mente, at nogen ville ønske at sejle i den igen - det var ikke for at skjule dødsfaldet, siger Peter Madsen.

Han har ingen forklaring på, hvorfor Kim Walls lig den 21. august kunne skylle i land på Amager uden arme, ben og hoved.

Københavns Byret afgjorde her til eftermiddag, at offentligheden fik ret til at høre den 46-årige ubådsejer Peter Madsens forklaring i den spektakulære sag.

Peter Madsen er sigtet for manddrab efter straffelovens paragraf 237, og anklagemyndigheden har krævet, at Peter Madsen skal mentalundersøges.

Hans forsvarer oplyser, at han nægter sig skyldig, men erkender usømmelig omgang med lig ved at have kastet liget over bord i hel tilstand.

Under dagens retsmøde blev Peter Madsens forklaring fra grundlovsforhøret først læst op af anklager Jacob Buch Jepsen. Derefter stillede anklager og forsvarsadvokat, Betina Hald Engmark, spørgsmål til Peter Madsen. Til sidst blev detaljer fra politiets efterforskning fremlagt, og vidner afhørt.

Her er en gennemgang af, hvad der er kommet frem på dagens åbne retsmøde:

Peter Madsens forklaring

Ifølge Peter Madsen døde Kim Wall i hans ubåd omkring klokken 22:00 om aftenen den 10. august. Hun blev ramt af en 70 kilo tung luge i hans ubåd.

- Man skal op på kommandobroen for at styre ubåden. Han løftede lugen, Kim var nedenunder i ubåden, og de aftalte, at hun også skulle komme op. Pludselig gled han på platformen, og lugen faldt ned og ramte Kim, fremgår det af forklaringen fra grundlovsforhøret.

Peter Madsen kunne efterfølgende se, at Kim Wall var kommet voldsomt til skade og måtte være død. Han forklarede, at han gik i chok, fordi det, som han selv betegner som "et af sine sindssyge eksperimenter", nu var skyld i, at en person var blevet slået ihjel.

Ubåden 'UC3 Nautilus' blev bjærget af politiet og løftet op i Københavns Nordhavn lørdag den 12. august 2017. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

Han besluttede, at han ville sejle ud på dybt vand på Øresund og gøre en ende på det hele. Men han skiftede mening og sejlede rundt, indtil han besluttede at bortskaffe hende til søs.

- Han skubbede hende over bord og kiggede ikke efter, om hun sank, læser anklageren op.

Peter Madsen tænkte herefter over, hvordan hans fremtid var ødelagt, og på et tidspunkt besluttede han sig for at åbne ventilerne, så ubåden kunne synke, fremgår det af forklaringen fra grundlovsforhøret, som Peter Madsen i retten i dag netop har bekræftet.

Peter Madsen blev efter, at ubåden var sænket, reddet i land. Herefter blev han undersøgt på Rigshospitalet, hvor man kunne konstatere, at han havde "friske skader".

Under grundlovsforhøret forklarede han, at han havde fået skaderne som led i sit arbejde. Han forklarede desuden, at han ikke kendte journalist Kim Wall på forhånd, og at hun kun kom med på turen på ubåden 'UC3 Nautilus', fordi hun skulle lave en reportage og et interview.

Ubåden 'UC3 Nautilus'

Anklager: Seksuelt forhold til Kim Wall?

Efter anklager Jacob Buch Jepsen afsluttede oplæsningen af forklaringen fra grundlovsforhøret, blev Peter Madsen sat i vidneskranken, hvor han skulle besvare spørgsmål fra anklageren.

Jacob Buch Jepsen spurgte ind til Peter Madsens personlige og seksuelle liv, blandt andet om Peter Madsen tidligere har haft kvinder med på private ture i ubåden.

Den drabssigtede bekræftede, at han tidligere har haft ture på ubåden, hvor han har dyrket sex. Han fortalte dog i retten, at der intet seksuelt havde været i relationen med Kim Wall.

Anklageren spurgte også ind til flere detaljer om, hvad der præcist skete, da Kim Wall ifølge Peter Madsen blev ramt af lugen i ubåden. Anklageren mener nemlig, at Peter Madsens forklaring i dag ikke harmonerer med tidligere forklaringer.

Peter Madsen svarer i dag, at han mister fodfæstet og får fat i lugen, men ikke godt nok, så den når at ramme Kim Wall, der på det tidspunkt er på vej op på kommandobroen.

Her ses Kim Wall og Peter Madsen på ubåden torsdag den 10. august. (Foto: © STRINGER, Scanpix)

Peter Madsen hører lyden af Kim Wall, som rammer bunden af ubåden. Han kan kun se hendes ben i opgangsrøret og vælger derfor at gå ned. Her finder han hende bevidstløs og blødende, og han antager, at hun er død.

- Jeg synes ikke, at hun skal med videre. Jeg er grædende og suicidal. Jeg lægger en snor om hendes fødder og vil trække hende op. Hun er en spinkel pige, og det foregår, mens jeg græder, forklarer Peter Madsen i dag i Københavns Byret.

Anklageren beder Peter Madsen om at uddybe, hvordan Kim Wall mistede sine trusser.

- Jeg ved det ikke, jeg går ikke op i den slags. Jeg er ikke ekspert, forklarer Peter Madsen.

Han forklarer dog, at Kim Walls sko og strømper falder af, da han forsøger at flytte hende.

Den svenske journalist Kim Wall. (Foto: © Tom Wall, Scanpix)

Anklager: Hvordan blev hun bortskaffet til søs?

Peter Madsen forklarer desuden i retten i dag, at der gik noget tid, inden han besluttede sig for at kaste Kim Wall i vandet. Han lagde sig blandt andet til at sove, og han havde mange tanker om, hvorvidt hun skulle blive liggende i ubåden, som han ville sænke.

Men han beslutter sig for at smide hende i vandet.

- Men set gennem mine tårer var det det rigtige at gøre, siger Peter Madsen.

Spænder du noget om livet på hende?, ville anklager Jacob Buch Jepsen vide under høringen.

- Ja, det er en strap - et nylonbånd, som bruges til at søsikre med, siger Peter Madsen.

Herefter forklarede han, at han kastede Kim Wall i vandet i "hel tilstand". Peter Madsen forklarede desuden, at han ikke var "ved sine fulde fem", da han lige er kommet i land fredag den 11. augusst, og da han til politiet og pressen forklarer, at han satte Kim Wall af klokken 22:30 torsdag aften.

Anklager Jakob Buch Jepsen. (Foto: © Sarah Christine Nørgaard, Scanpix)

Anklager: Havde du en sav ombord?

Anklager Jacob Buch Jepsen spurgte, om Peter Madsen havde haft en sav ombord på ubåden?

Den drabssigtede svarede, at han nogle gange har haft en fukssvans ombord.

Var den ombord, da du sejlede med Kim Wall?, ville anklager gerne vide.

- Nej. Den hænger på sin plads i værkstedet, siger Peter Madsen.

Anklageren spurgte herefter ind til de metalstykker, som var fæstnet til torsoen af Kim Wall, der blev fundet i ugen efter, at ubåden sank.

Kan du genkende jernstykkerne?, spurgte anklager Jacob Buch Jepsen.

- Nej. Jeg ved af gode grunde ikke, hvad der er sket med Kim, efter at jeg slap hende, siger Peter Madsen.

Anklager spurgte herefter, om Peter Madsen har adgang til metallet.

Peter Madsen forklarer, at han har adgang til noget via sine rumfartprojekter, men at han først har hørt om metallet, som var fæstnet til liget af den svenske journalist, efter at han så et billede af torsoen.

Forsvarsadvokat Betina Hald Engmark, som er forsvarer for Peter Madsen foran Københavns Byret. (Foto: © Sarah Christine Nørgaard, Scanpix)

Forsvarer: Hvorfor sænker du ubåden?

Efter anklageren stillede Peter Madsens forsvarsadvokat, Betina Hald Engmark, spørgsmål til sin klient.

Hun ville gerne vide, hvornår Peter Madsen beslutter at sænke ubåden.

- Det er ikke velbegrundet. Jeg tror ikke, at nogen vil have lyst til at sejle i den igen. Det er min reaktion i situationen, siger han.

Betina Hald Engmark spurgte herefter, hvornår Peter Madsen fortæller om beslutningen?

- Det gør jeg allerede på Station 1 (politistation i København, red.) forud for grundlovsforhøret. Politiet ved det lang tid før, at de siger det i pressen, siger Peter Madsen.

Forsvarer spørger, om han sænker ubåden for at skjule noget?

- Nej. Der er ikke noget at skjule her. Ubåden ændrer ikke min situation. Der er spor af Kims død i den, svarer Peter Madsen.

Betina Hald Engmark vil herefter gerne vide, om 'UC3 Nautilus' er den første ubåd, som Peter Madsen har sænket?

- Nej. Jeg har også sænket min førstefødte ubåd, så hele denne tanke ligger mig ikke fjern, siger den drabssigtede.

Her er de steder, der er centrale i efterforskningen af, hvad der skete natten til fredag ombord på Peter Madsens ubåd.

Politi: Her er fund fra ubåden

Efterfølgende blev der præsenteret en række vidneforklaringer. Retten ville undgå at nævne navne på vidnerne, og det blev besluttet, at der skulle være forbud mod at tage referat - herunder detaljer om obduktion af torso.

Det er vil sige, at det ikke er muligt at skrive om detaljer og alle vidneforklaringerne.

Peter Madsen er udover drab sigtet for usømmelig omgang med lig. Ifølge sigtelsen har Peter Madsen parteret Kim Wall og tilført hendes torso adskillige stik samt et bælte med rør for at hendes lig skulle forblive på havbunden.

Efter en gennemgang af obduktionen, fortæller vidner fra efterforskningen, at der blev fundet blod fra Kim Wall i messen på Ubåden.

Blodet er fundet det samme sted, som Peter Madsen har fortalt, at hun lå.

Politiet har fundet strømpebukser, blod og hår i ubåden, og der er fundet trusser og hår i maskinrummet.

Efter gennemgangen af politiets efterforskning blev en række karaktervidneforklaringer fremlagt.

DR Nyheder har valgt at ikke gengive udtalelserne fra karaktervidnerne, da det ikke er muligt at efterprøve dem.

Anklagers sidste ord: Han bør fortsat fængles

Anklageren afsluttede sin del af retsmødet med sine sidste input.

Jacob Buch Jepsen ytrede, at Peter Madsen fortsat bør fængsles på begrundet mistanke om manddrab og bad om fængsling på baggrund af retshåndhævelsen.

- Vi kan konstatere, at hun har været udsat for en makaber partering med en sav. Hun har endda tilsvarende fået et bælte om livet samt et rør, som ligner dem fra hans værksted, sagde anklageren.

- Hvis det ikke var fordi, at denne sag var så speciel, så skulle der ikke været brugt så lang tid, som der er i dag. Vi er kommet langt videre siden grundlovsforhøret. Bare det, at vi efterfølgende har fundet et parteret lig, er specielt. Hvem skulle det ellers have været, der har gjort det?

Forsvarers sidste ord: Intet taler imod en ulykke?

Forsvarer Betina Hald Engmark kom også med sine sidste ord, inden dommerne skulle afgøre det videre forløb i sagen på baggrund af dagens retsmøde.

Hun lagde vægt på, at det er uvist, om der er taget dna fra lugen.

- Vi har ikke fået en eneste ny oplysning, der kan sige, om det er andet end en ulykke. Vi ved ikke, hvornår skaderne på liget er sket, siger Peter Madsens forsvarer.

- Min klient har ikke skiftet forklaring. Der er ikke kommet mere frem, end der var i grundlovsforhøret.

Ifølge Betina Hald Engmark er det nye, at der er sket noget med Kim Wall, efter hun er død.

- Min klient erkender usømmelig omgang med lig ved at kaste hende over bord, siger forsvaren.

- Hvis min klient havde ringet til myndighederne med det samme, havde vi ikke siddet her i dag. Det skulle han have gjort. Men sådan reagerede han ikke, slutter hun.