Efter flere fejl i indfødsretsprøven: Styrelse lader ét spørgsmål udgå

Spørgsmål om dansk EU-kommissær udgår af indfødsretsprøven.

Spørgsmål om Margrethe Vestager udgår af indfødsretsprøven. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

DR Nyheders afdækning af flere fejl i indfødsretsprøven, der blev afholdt onsdag, får nu direkte konsekvenser for resultaterne.

Det skriver Udlændinge- og Integrationsministeriet i en pressemeddelelse.

Styrelsen for International Rekruttering (SIRI), der er ansvarlig for prøveafholdelsen, har nemlig besluttet, at alle prøvedeltagere får noteret et korrekt svar på spørgsmål 40.

Spørgsmålet lyder:

- Hvilken dansk politiker er i september 2019 blevet genudnævnt som kommissær i EU?

I rettearket er det rigtige svar noteret som Margrethe Vestager. DR Nyheder kunne dog fortælle, at hun ikke blev genudnævnt i september. Det var først for få dage siden, at hun officielt blev godkendt.

- Hun blev i hvert fald ikke genudnævnt i september måned. Det er et forkert spørgsmål. I princippet blev hun først genudnævnt i går den 27. november, da hele EU-Kommissionen blev endelig godkendt, sagde EU-ekspert Marlene Wind i den forbindelse.

Styrelsen erkender nu, at der er begået en fejl.

- Der er således en forkert tidsangivelse i spørgsmål 40. Da det er et aktuelt spørgsmål, der ikke er udarbejdet ud fra lærematerialet, og som prøvedeltagerne derfor ikke har haft mulighed for at sætte sig ind i, har SIRI besluttet at lade spørgsmålet udgå af Indfødsretsprøven afholdt 27. november, lyder det fra ministeriet.

Det betyder konkret, at alle prøvedeltagere får noteret et korrekt svar lige meget hvilket af de tre svarmuligheder, de har valgt.

Erkender to andre fejl

DR Nyheder har i vores research også afdækket to andre fejl i testen. Styrelsen erkender i pressemeddelelsen, at begge spørgsmål ikke var fyldestgørende. Det får dog ikke nogle konsekvenser, da prøvedeltagerne har kunnet læse begge svar ud fra det materiale, de har fået udleveret forud for prøven.

Det omhandler spørgsmål tre, hvor man skal svare på, hvornår der blev indført en skolereform med 7 års skolepligt. Svaret er i 1814, men problemet er, at der ikke blev indført en skolepligt, men en undervisningspligt.

- Selvom der i spørgsmål 3 er tale om en formulering, der ikke er fyldestgørende, vurderer Styrelsen for International Rekruttering (SIRI) imidlertid ikke, at det i sig selv at kunne give anledning til tvivl om, hvilken svarmulighed, der er korrekt. Derfor fastholdes spørgsmålet i Indfødsretsprøven afholdt 27. november, lyder det i pressemeddelelsen.

Endelig erkender styrelsen, at der også er en fejl i spørgsmålet om, hvad briterne erobrede fra Danmark i 1807.

Det rigtige svar er flåden, hvilket også fremgår af læringsmaterialet. Her er der dog et alternativt svarmulighed, da briterne faktisk erobrede De Vestindiske Øer i dette år.

Og det undrer lektor i historier på Saxoinstituttet Gunvor Simonsen, der specialiserer sig i Dansk Vestindien:

- Der er to korrekte svar på spørgsmålet, om hvad briterne erobrede i 1807. Og det er der, fordi briterne det år både tager den danske flåde, og de tager også De Dansk-Vestindiske Øer, siger Gunvor Simonsen.

Styrelsen fastholder dog, at flåden er det rigtige svar.

Artiklen er opdateret lørdag den 30/11 med kommentar fra lektor, Gunvor Simonsen fra Saxoinstituttet.