Efter forår med 'overvægt af dårlige vaccinenyheder': Fra næste uge modtager vi næsten dobbelt så mange Pfizer-vacciner

Hvordan ser det ud med vacciner i april? Få et overblik her.

Vacciner, vacciner, vacciner. (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)

Der er næppe mange, der vil protestere over udsagnet, at der de seneste måneder i Danmark har været en overvægt af dårlige vaccinenyheder.

Selv Statens Serum Instituts direktør, Henrik Ullum, tilslutter sig det hold.

Men der er lidt lys forude.

I næste uge begynder Danmark nemlig - helt efter planen - at modtage næsten dobbelt så mange doser af Pfizer/BioNTechs vaccine end hidtil, når vi ifølge vaccinationskalenderen går fra at modtage 112.320 vaccinedoser ugentligt til 202.410.

- Det er en rigtig dejlig nyhed. Vi har været gennem et forår med lidt overvægt af dårlige vaccinenyheder, så det, at Pfizer/BioNTech er klar til at levere flere end forventet, er en super god nyhed for os alle, siger Henrik Ullum.

Det betyder ifølge SSI-direktøren, at vi "kan vaccinere flere end forventet".

- Men præcis hvad det betyder for vaccinationsplanen, skal vi ind i næste uge for at se.

Men hvordan ser det egentlig ud med vacciner i april? Vi begynder at få de første doser af en ny vaccine, mens AstraZeneca-vaccinens fremtid skal afgøres. Få et overblik her.

Pfizer/BioNTech

I hver af aprils fire uger vil der blive leveret over 200.000 doser af den amerikansk-tyske-vaccine fra Pfizer/BioNTech.

Den bliver altså i højere og højere grad den vaccine, vi får flest af.

Det er især BioNTechs nye fabrik i den tyske by Marburg, der sparker vaccineproduktionen i gang. Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, gav i sidste uge tilladelse til, at fabrikken måtte producere vaccinen, og derfor kan doser, fabrikken allerede havde stående klar, nu blive sendt ud til de europæiske lande.

I marts har vi bevæget os mellem 80.000 og 112.000 ugentlige doser, så de 202.410 er en pæn stigning.

Danmark har i alt lagt billet ind på omkring 9,2 millioner doser af vaccinen.

AstraZeneca

Næstflest vacciner får vi fra den britisk-svenske medicinalvirksomhed AstraZeneca. Her har vi gennem marts' fem påbegyndte uger fået henholdsvis 45.600, 93.600, 14.400, 14.134 og 129.876 doser.

April følger samme mønster, hvor antallet af doser svinger fra 33.483 til 149.269 gennem måneden.

Til gengæld bliver de, som det ser ud lige nu, opbevaret på et lager fremfor at blive stukket i armen på danskerne.

Brugen af AstraZeneca-vaccinen er nemlig sat på pause. Den 25. marts blev pausen forlænget med tre uger, så Sundhedsstyrelsen nu forventer at træffe en beslutning om, hvorvidt vaccinen skal genoptages i det danske vaccinationssystem i uge 15, som begynder 12. april.

Det er indberetninger af flere alvorlige tilfælde med blodpropper, der har stoppet vaccinen i flere europæiske lande.

Men hvis vi genoptager brugen af vaccinen, vil det tabte hurtigt kunne indhentes. Til den tid vil der nemlig være 220.000 vacciner i køleskabene, har Søren Brostrøm tidligere oplyst.

- Dem kan vi hurtigt få ud og rulle, sagde han i den anledning 25. marts.

Samtidig har undersøgelser peget på, at vaccinens effektivitet ikke tager skade - nærmest det modsatte, faktisk - af længere ventetid mellem første og andet stik.

Danmark har i alt købsoption på omkring 5,2 millioner vaccinedoser.

Johnson & Johnson

I april får vi selskab af den nye dreng i klassen, den amerikanske medicinalmastodont Johnson & Johnson, der er verdens største farmaceutiske virksomhed.

Fra anden halvdel af april ventes deres covid-19-vaccine at begynde at rulle ind over de danske grænser, og de to sidste uger i april lander der 42.000 doser om ugen.

Johnson & Johnson-vaccinen har den fordel i forhold til de andre covid-19-vacciner i det danske vaccineprogram, at man kun skal have ét stik og ikke to. Det vil sige, at april måneds 84.000 doser kan vaccinere 84.000 danskere - og ikke halvdelen, som ved de andre vacciner.

Det er dog markant færre, end det var ventet for få uger siden. Indtil 25. marts lød det, at Danmark stod til at modtage 495.000 doser af vaccinen i april, og de første doser fra begyndelsen af måneden.

I alt har Danmark lagt billet ind på cirka 8,2 millioner vaccinedoser fra Johnson & Johnson. Og de rækker, som nævnt, dobbelt så langt.

Moderna

Sammenlignet med de 800.000 doser, Pfizer/BioNTech leverer, er det er ikke ligefrem voldsomt mange doser, den amerikanske medicinalvirksomhed Moderna sender mod Danmark i april.

I februar halverede de antallet af doser, men det er sidenhen steget igen. I april modtager Danmark to sendinger af henholdsvis 31.200 doser og 44.400 doser. Det er nogenlunde i samme niveau som marts, dog lidt færre.

Til sammenligning forventer den amerikanske medicinalvirksomhed at levere mellem 40 og 50 millioner doser i USA i april.

I alt seks millioner Moderna-doser har Danmark lagt billet ind på.

Facebook
Twitter