Efter genåbning af kommission: Tibet-straffesag udskydes

Sagen mod to betjente, der er tiltalt for at lyve i retten, udskydes foreløbigt tre måneder.

(Foto: Dennis Lehmann © Scanpix)

De to mellemledere i Københavns Politi, Henrik Oryé og Claus Hjelm Olsen, skal vente minimum tre måneder på at komme på anklagebænken i Københavns Byret.

Det er resultatet af et berammelsesmøde i byretten i dag, hvor man valgte at udskyde berammelsen af sagen til 21. september, fortæller Hjelm Olsens forsvarsadvokat, Anders Németh.

De to betjente, der begge nægter sig skyldige, er tiltalt for at have løjet i retten om forløbet i Tibetsagen.

- Jeg er naturligvis tilfreds med, at sagen bliver udskudt, siger Anders Németh.

FALSK FORKLARING FOR RETTEN

  • Straffelovens § 158: ”Den, som afgiver falsk forklaring for retten, herunder ved anvendelse af telekommunikation, straffes med fængsel indtil fire år.

Ifølge advokaten har man valgt at udskyde sagen på grund af, at Tibet-kommissionen i sidste uge blev genåbnet og udvidet til at omfatte alle officielle kinesiske besøg siden 1995.

- Man ønsker at kende Tibet-kommissionens køreplan, før man tager stilling til en berammelse. Det er en fornuftig løsning, siger forsvarsadvokaten.

Hvorfor er det så vigtigt, at sagen bliver udskudt?

- Der er oplysninger på vej, der har relevans for straffesagen, og derfor giver det ikke mening at beramme sagen på nuværende tidspunkt. Når den bliver behandlet til sin tid, så skal det naturligvis ske på fuldt oplyst grundlag, siger Anders Németh.

Gav ukorrekt billede af, hvad der skete

De to betjente, som var de eneste, der sidste år fik kritik af Tibet-kommissionen, er tiltalt for at have løjet i en retssag i Københavns Byret.

I retssagen fortalte de, at der ikke var en ordre om at fjerne tibetanske flag fra demonstranter ved et kinesisk statsbesøg i 2012.

De to politiledere blev afhørt som vidner i retten, fordi flere borgere havde anlagt sag mod Københavns Politi for ulovlig frihedsberøvelse.

Det er siden kommet frem, at der fandtes en sådan ordre, hvilket medførte hård kritik fra Tibetkommissionen og siden hen førte til en tiltale.

Ekstra Bladet har fået aktindsigt i anklageskriftet mod de to betjente. Her lyder det, at anklagemyndigheden vil påstå, at de to tiltalte skal idømmes en frihedsstraf.

Frihedsstraf betyder en dom til afsoning i et fængsel, men hvis man bliver idømt en fængselsstraf i indtil seks måneder, har man mulighed for at afsone straffen i hjemmet med en elektronisk fodlænke.