Efter halvandet års forsinkelse flytter de første patienter ind på det nye supersygehus i Køge

I dag er den første tredjedel af det nye supersygehus klar, hvor otte afdelinger med 180 senge tages i brug.

Søndag er store indflytningsdag på Sjællands Universitetshospital i Køge. (Foto: © Sjællands Universitetshospital)

Portørerne på Sjællands Universitetshospital i Køge får styrket benmusklerne denne søndag, når de første 80 patienter skal overflyttes til nye afdelinger.

Indflytningen skulle ifølge den oprindelige plan have fundet sted i efteråret 2021, men den blev forsinket efter et forløb, hvor arkitekter og totalrådgivere undervejs blev fyret for at undgå store budgetoverskridelser. Og det kastede projektet ud i et nyt udbud.

Men her cirka halvandet år senere er den første tredjedel af det nye supersygehus så klar, og otte afdelinger med 180 senge tages i brug. Det betyder, at 670 medarbejdere rykker ind og, ligesom de indlagte, skal lære en ny hverdag at kende.

Enestuer skal gavne patienter

Patienter på hospitalet kan blandt andet se frem til nye enestuer. Formentlig med mere ro og bedre rammer for pårørende og besøgende.

  • Otte afdelinger med 180 senge tages i brug i Køge i dag. (Foto: © Brian Dalsgaard Jensen, DR)
  • 670 medarbejdere rykker med til den nye del af supersygehuset. (Foto: © Brian Dalsgaard Jensen, DR)
1 / 2

- Patienterne bliver flyttet fra flersengsstuer til enestuer. De får deres eget rum med eget badeværelse og med plads til, at pårørende kan overnatte, siger sygehusdirektør Niels Würgler Hansen, som håber, at denne udvikling også vil gavne patienternes helbredstilstand.

- Der er patienter, som efter eksempelvis en operation kan være i delir, altså føle sig omtumlede. Og vi ved, at fred og ro mindsker risikoen og skaber bedre rammer for, at man kan komme sig efter et sygdomsforløb, siger han.

Nye faglige krav til personalet

De nye rammer med flere enestuer giver dog samtidig nye udfordringer til personalet. Læger og sygeplejersker vil blive mere spredt, når der fysisk er flere stuer.

(Foto: © Sjællands Universitetshospital)

Chefsygeplejerske på kirurgisk afdeling, Ole Toftdahl Sørensen, ser ligesom sin sygehusdirektør masser af fordele ved enestuerne, men giver samtidig udtryk for en faglig bekymring.

- Når man står alene på en stue, bliver ens faglighed yderligere sat på prøve. Der vil ikke altid være en kollega lige ved siden af, som man kan sparre med, når det handler om at lave den rette vurdering. Så vi skal finde en anden måde at sikre den faglige sparring på, siger han.

Den komplette ibrugtagning af det nye supersygehus i Køge skal efter planen finde sted fra begyndelsen af 2026.