Efter kæmpe politiaktion: Eksiliranere er truede efter drab i Holland

Oprørsgruppen ASMLA henvendte sig til myndighederne allerede i november.

De danske medlemmer af ASMLA oplever, at de danske myndigheder passer på dem. Derfor føler de sig trygge i Danmark, fortæller gruppens talsmand Yaqoub Al Tostari.

Efter drabet på en hollandsk eksiliraner i november sidste år, har danske eksiliranere følt sig truet på livet.

Det fortæller talsmanden fra den politiske organisation ASMLA (Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz) i Danmark, Yaqoub Al Tostari.

Ifølge DR's oplysninger var det netop medlemmer af den gruppe, som var årsagen til at Politiets Efterretningstjeneste (PET) og politiet fredag d. 28. september lukkede store dele af landet ned i en stor politiaktion.

Hvem er oppositionsgruppen?

Gruppen Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz (ASMLA) kæmper for, at det sydvestlige Iran løsriver sig og bliver sin egen nation.

De iranske myndigheder mener, at gruppen stod bag et angreb 22. september på en militærparade, der kostede mindst 25 livet.

Efterfølgende blev den danske, hollandske og britiske ambassadør i landet indkaldt til et hastemøde i Teheran.

Det skyldes, at de tre lande - ifølge de iranske myndigheder - alle har medlemmer fra ASMLA-gruppen boende i deres land.

Efter angrebet stod gruppens danske talsmand frem i et interview med DR Nyheder, hvor han fortalte, at gruppen sympatiserede med angrebet, men at de hverken havde kendskab til eller havde deltaget i planlægningen af angrebet.

Ifølge DR Nyheders oplysninger var det konkrete trusler mod gruppen, som var årsag til den store politiaktion den 29. september.

Yaqoub Al Tostari var ikke selv i landet den pågældende fredag, og vil hverken be- eller afkræfte, at oprørsgruppen var omdrejningspunktet for politiaktionen. Han vil dog gerne fortælle, at gruppen, som har medlemmer verden over, har hovedkontor i Ringsted, hvor formanden for ASMLA, Habib Jabor, også bor.

Føler sig trygge

ASMLA blev offentligt kendt i Danmark, da gruppen i september tilkendegav sin støtte til terroristerne bag et angreb i den iranske by Ahwaz.

Gruppen arbejder for at netop Ahwaz-regionen skal gøres til en selvstændig stat, og beskylder Iran for at stå bag angreb på flere separatistgrupper uden for Iran. I november blev ASMLA's næstformand Ahmad Mola Nissi dræbt af ukendte gerningsmænd i Holland.

Det fik gruppens danske afdeling til at henvende sig til myndighederne, fortæller Yaqoub Al Tostari.

- Efter drabet på Ahmad Mola Nissi kontaktede vi myndighederne i Danmark og de andre lande, hvor vores organisation befinder sig, og sagde til dem at det kan godt være, at Iran har andre planer om at dræbe resten af organisationen, siger han.

Talsmanden vil ikke specificere om gruppen har henvendt sig til den lokale politikreds, PET eller en tredje myndighed, men han roser myndighederne for at tage truslen alvorlig, og understreger at gruppen "har fået alt det, vi skulle have for at føle os trygge".

Den iranske ambassade i Danmark har tidligere afvist, at ASMLA i Danmark skulle have brug for beskyttelse mod det iranske regime.

Yaqoub Al Tostari er ikke talsmandens rigtige navn. DR Nyheder er bekendt med hans rigtige navn, men af hensyn til hans sikkerhed, anvender vi det ikke.