Efter knap en måned i svensk fængsel: A$AP Rocky er landet på amerikansk jord igen

Rapperen forlod Sverige i aftes og er løsladt, til dommen ventes at falde 14. august.

Efter næsten en måned bag tremmer i den svenske hovedstad Stockholm er den amerikanske rapper A$AP Rocky, hvis borgerlige navn er Rakim Mayers, landet i USA igen.

Rapperen og to andre mænd er tiltalt for vold mod en 19-årig afghaner, og i aftes kom meldingen om, at domsafgørelsen i sagen først falder den 14. august, og at de tiltalte er frie til at forlade landet indtil da.

A$AP Rocky og hans følge forlod Stockholms Arlanda-lufthavn i et privatfly umiddelbart efter løsladelsen, og i morges dansk tid landede flyet i Los Angeles.

Løsladelsen af de tre tiltalte siger ikke noget om, hvordan byretten i Stockholm stiller sig til skyldsspørgsmålet.

Alligevel blev den fejret som en sejr af rapperens fans og familie foran byretten.

Rapperens mor, Renee Black, der var rejst til Sverige for at følge sønnens retssag, var både lettet og rørt over nu at kunne få sin søn med hjem igen.

- Jeg er bare så glad, sagde musikerens mor, Renee Black, til DR Nyheder efter retsmødet.

A$AP Rockys mor, Renee Black, forlod retten i går sammen med sin søn og var også glad for, at hendes søn nu løslades, til der afgøres dom i sagen. (Foto: 1081 Fredrik Persson/TT © Scanpix)

Det Hvide Hus har presset på for løsladelse

Den amerikanske præsident, Donald Trump, var også hurtigt på tasterne i går, hvor han udtrykte begejstring over, at rapperen nu løslades.

Præsidenten har også forsøgt at række ud til den svenske statsminister, Stefan Löfven, for at få en hurtigt løsladelse i hus, men uden held. Loven er lige for alle, lød svaret.

Det er ikke det eneste pres, som Det Hvide Hus har forsøgt at lægge på Sverige. I et diplomatisk brev sendt den 31. juli, som CNN er kommet i besiddelse af, har USA advaret de svenske myndigheder om, at sagen kan få negative konsekvenser for Sverige og USA's forhold.

Brevet er sendt af Robert O'Brien, der normalt er USA's særlige udsending i gidselsitutioner, og han har overværet retssagen mod rapperen og de to tiltalte.

Brevet er sendt til den svenske rigsadvokat, og heri kræves det blandt andet, at A$AP Rocky og de to medtiltalte løslades og får lov til at opholde sig på et hotel, til der falder dom.

Svaret blev nogenlunde det samme, som den svenske statsministers tidligere svar.

Nemlig at rigsadvokaten heller ikke kan blande sig i sagen.

De amerikanske myndigheder har ikke ønsket at kommentere sagen, skriver CNN.

'Tak fra bunden af mit hjerte'

A$AP Rocky selv takkede sine fans på sin Instagram-profil efter gårsdagens melding, og han indleder sit opslag med ordene 'tak fra bunden af mit hjerte'.

- Det har været en meget svær tid, og jeg vil gerne takke retten for, at jeg, Bladi og Thoto (de to øvrige tiltalte red.) kan vende hjem til vores familier, skriver rapperen.

Det er svært ikke at få øje på begejstringen hos A$AP Rocky over at blive løsladt til domsafgørelsen. Billedet er taget lige efter den tredje dag i retten i den svenske hovedstad i går. (Foto: Fredrik persson © Scanpix)

Varetægtsfængslingen af den 30-årige A$AP Rocky har skabt røre i USA, hvor kendisser som Snoop Dogg og Justin Bieber har forsøgt at lægge pres på myndighederne i Sverige, for at rapperen hurtigt kunne løslades igen.

Det var også musikeren Kanye West, der tog kontakt til Donald Trump for at få hjælp til hurtigt at få A$AP Rocky tilbage på amerikansk jord.

Sagen mod A$AP Rocky

  • Natten mellem 2. og 3. juli blev den 30-årige rapper, med det borgerlige navn Rakim Mayers, anholdt sammen med tre andre efter et slagsmål i Stockholm 30. juni.

  • 5. juli blev tre af dem varetægtsfængslet, herunder A$AP.

  • 20. juli ringede USA's præsident, Donald Trump, til den svenske statsminister, Stefan Löfven, og bad om at få rapperen løsladt. Löfven udtalte efterfølgende, at 'alle er lige for loven, selv besøgende fra andre lande'.

  • 24. juli afbrød den svenske USA-ambassadør sin ferie for at håndtere presset mod ambassaden som følge af sagen.

  • Retssagen fandt sted i Retten i Stockholm tirsdag, torsdag og fredag, og i gør blev de løsladt, indtil der falder dom 15. august.

  • A$AP Rocky har tidligere forklaret, at overfaldet skete i selvforsvar, da den 19-årige mand havde forfulgt og provokeret ham og hans følge.

  • De tiltalte risikerer op til to års fængsel, hvis de bliver kendt skyldige.

  • Den 19-årige mand, som ifølge tiltalen blev overfaldet, er også blevet efterforsket, men sagen er henlagt. Det er konkluderet, at manden handlede i nødværge.