Efter kontanthjælpsloftet: Flere har ikke betalt husleje

13 procent flere end normalt har ikke betalt husleje efter 1. oktober, hvor kontanthjælpsloftet trådte i kraft.

Kurt Jørgensen, der er kundechef hos boligselskabet Domea.dk, banker på hos de beboere, der ikke har betalt deres husleje i oktober. (Foto: Kim Jensen © dr)

Flere af de almene boligselskaber mærker allerede nu konsekvenserne af kontanthjælpsloftet, som trådte i kraft ved månedsskiftet.

Der er nemlig flere beboere end normalt, der ikke har betalt deres husleje.

Det viser en rundspørge, som DR Nyheder har lavet blandt 14 af de største almene boligselskaber. Selskaberne står til sammen for udlejning af tæt på halvdelen af de almene boliger i Danmark.

- Vi havde ventet en effekt af kontanthjælpsloftet, men det er bekymrende, at vi ser en så stor stigning allerede nu, siger Bent Madsen, der er direktør for de almene boligselskabers interesseorganisation, BL.

De 14 boligselskaber har udsendt 6132 rykkere i oktober måned. Det månedlige gennemsnit for det foregående år var 5433 rykkere.

Stor risiko for at folk ender på gaden

Boligkontoret Danmark, der står for udlejningen af ca. 32.000 boliger, har oplevet den største stigning i antallet af beboere, der ikke har betalt husleje. Her har dobbelt så mange beboere som normalt undladt at betale huslejen i oktober.

Direktør Michael Demsitz er ikke i tvivl om, at det er kontanthjælpsloftet, der er årsagen til stigningen.

- Det, der bekymrer os mest, er, at en stor del af de mennesker, der ikke har betalt husleje nu, heller ikke kan skaffe penge længere henne. Og det betyder jo, at de bliver sat ud af deres boliger og ender på gaden, siger han.

Beboere, der ikke har betalt deres husleje for oktober, vil i første omgang modtage endnu en rykker. Betaler de heller ikke denne, vil de modtage en opsigelse af lejemålet. Og hvis der fortsat ikke bliver betalt, ender sagen hos fogedretten, som i sidste ende fysisk skal smide beboeren ud af lejligheden.

Sådan har vi gjort

  • DR Nyheder har kontaktet de 20 største almene boligorganisationer og administrationsselskaber (ifølge BL) i Danmark.

  • 14 selskaber, der tilsammen står for udlejning af ca. 266.000 almene boliger eller halvdelen af alle almene boliger i Danmark, har svaret.

  • De 14 selskaber har udsendt 6132 rykkere i oktober måned. Gennemsnittet for månederne oktober 2015 til og med september 2016 er på 5433. Det er en stigning på 13 procent.

  • Boligkontoret Danmark, Domea.dk, DAB, Lejerbo, FSB, Boligforeningen 3B, Boligselskabet Sjælland, Fyens Almennyttige Boligselskab, Himmerland Boligforening, Boliggården i Helsingør, Boligkontoret Aarhus, AAB Aarhus, VIBO og FA09 har alle svaret på DR Nyheders henvendelse.

Facebook
Twitter