Det er et par af de opslag, der florerer på det sociale medie Jodel, hvor personer anonymt har skrevet navne på kendte, som de påstår har noget snavs på sig.
De seneste par måneder har Jodel oplevet en markant stigning i antallet af sager, hvor kendte er blevet hængt ud.
Derfor har Jodel nu sørget for at minde alle deres brugere om mediets retningslinjer, der betyder, at man ikke må skrive krænkende påstande uden belæg. Desuden har de fået flere til at holde øje med, hvad der sker på en af mediets kanaler. Det Jodel kalder moderatorer. De kan anmelde og slette opslag.
- Vi lavede opslaget, fordi vi så flere og flere opslag, hvor folk begyndte at beskylde kendte for krænkelser og overgreb, de angiveligt skulle have gjort i fortiden. Rene rygter. Ingen beviser. Og det er nemt at ødelægge en persons liv ved at skrive den slags her. Så derfor lavede jeg opslaget, fortæller Gustave Sauveroche, der er head of community hos Jodel og står som afsender på opslaget, til DR Nyheder.
I opslaget minder Jodel også folk om, at det kan være strafbart at fremsætte injurier - altså usande og æreskrænkende udsagn, der kan straffes ved en domstol. De understreger samtidig, at folk nok er anonyme på app'en, men ikke er det overfor politiet, hvis de viderebringer injurier.
Det kommer dog ikke til at løse problemet alene, mener Astrid Haug, der er ekspert i sociale medier.
- Det er godt, at Jodel har fokus på det nu, men det er ikke en skudsikker løsning. Der er tale om private mennesker, der skal moderere det her, og de kan have svært ved at gennemskue, hvor grænserne går, fordi de ikke er uddannet til det.
Hun henviser her til, at Jodel på moderationen adskiller sig fra størstedelen af andre sociale medier. Langt størstedelen af de moderatorer, der skal tjekke om et indlæg overskrider retningslinjerne, er nemlig brugere selv. Har man været aktiv nok på Jodel, så bliver man i virkeligheden moderator, hvis man ønsker det.
De seneste måneder har der været rigtig mange indlæg på Jodel om kendte danskere i kølvandet på den nye MeToo-bølge. Blandt andet har sagerne om sexisme i mediebranchen ledt til en regn af rygter på Jodel, og med Berlingskes historie om DR-værten Mads Aagaard Danielsen, sprang en sladder-tråd på Jodel i luften.
De er undermålere
Nima Zamani er debattør og radiovært og har været flittigt nævnt på Jodel på grund af sit nære venskab til P1-vært Mads Aagaard Danielsen.
Han har ikke meget respekt for de brugere, der har fremsat injurier på kanalen.
- Jodel er et sted, hvor man kan sidde uden ansigt og navn og sprede rygter om, at hvilken som helst offentlig person har begået hvilken som helst forbrydelse. Det har Jodel grebet ind overfor nu, så undermålere, der vil smadre folks rygte og dermed deres liv, ikke længere bare kan gøre det, siger han.
Jodel er glad for moderationsmodel
En af de ting, der måske kunne løse problemet, er, hvis man lønnede sine moderatorer, mener Malene Charlotte Larsen, der er lektor på Aalborg Universitet og de sidste tre år har forsket i Jodel.
- Jodels brugermoderation har fungeret fint på deres hovedkanal, men de samme moderationsprincipper fungerer ikke i tråde som den, vi taler om her. Det ville være en god idé med lønnede moderatorer. Særligt da de lige nu – mig bekendt – ikke har nogen danskere ansat, fortæller Malene Charlotte Larsen.
Derfor har Jodel altså nu besluttet at sætte ekstra folk ind for at holde sladderkanalen fri for injurier.
- Det er svært at moderere de her kanaler. Det kræver nemlig en særlig insider-viden. Derfor har vi samlet et hold af 'værter', der kender kanalen godt. De skal nu passe på den. Vi har testet det i Norge og Finland, hvor vi har set, at det virker, siger Gustave Sauveroche.
Tre ud af fire af opslag, hvor der fremsættes krænkende påstande uden belæg, er stadig tilgængelige på Jodel i dag. Er I kompetente nok til at håndtere det her?
- Ja, det synes jeg, at vi er. Vi har en stærk brugermoderation, og vi formår at holde ting som chikane og racisme på et meget lavt niveau, siger Gustave Sauveroche.
Så I mener, at I er kompetente til at håndtere den her debat. Alligvel ser vi rygter om politikere, der har sex med mindreårige?
- Vi læser ikke alle posts. Vi har over syv millioner posts på Jodel om dagen, så vi beror os på brugermoderatorer.
Jodel har endnu ikke videregivet nogle sager til dansk politi, oplyser de.
Vil overveje at lukke kanalen
Selvom DR Nyheder fortsat kan registrere flere krænkende udsagn uden belæg i sladder-kanalen, så satser Gustave Sauveroche på, at de nye tiltag vil kunne stoppe injurierne i tråden.
- Vi sætter flere moderatorer på kanalen. Vi gør det klart for brugerne, at man ikke skal det her, og vi kommunikerer til de folk, der sladres om, at de kan tage fat på os, så griber vi ind.
Fortsætter tendensen, vil Jodel muligvis tage hårdere midler i brug.
- Hvis det ikke virker, bliver vi nødt til at overveje at lukke sladder-kanaler helt, siger Gustave Sauveroche.
Rettelse: Det fremgik tidligere i artiklen, at Jodel opfordrer deres moderatorer til at anmelde injurier til politiet. Dette er ikke tilfældet og er nu rettet.