Efter krænkende billeder i omklædningsrum: Flere opfordrer til mobilforbud

Skolelederforening og organisationer anbefaler forbud mod mobiltelefoner i folkeskolernes omklædningsrum.

Mange folkeskoler har allerede indført et forbud mod mobiltelefoner i både omklædningsrum og generelt i undervisningen. (Grafik: Emil Thorbjörnsson)

Skoler bør forbyde mobiler i omklædningsrum, så man ikke risikerer, at børn tager billeder af andre mod deres vilje, når de klæder om til idræt.

Sådan lyder opfordringen fra både Skolelederforeningen og flere børneorganisationer.

- Mobiler har ikke noget at gøre i omklædningsrum på skoler. Men hvis man laver et forbud, som jeg synes, man skal, er det vigtigt, at man får en snak med eleverne om, hvorfor man har lavet et forbud om det, siger Dorte Andreas, der er næstformand for Skolelederforeningen.

DR Nyheder kunne i går fortælle, at flere skoler har haft episoder, hvor en elev har taget et krænkende billede af en anden elev i omklædningsrummet. Et rundspørge som DR Nyheder har lavet blandt landets skoleledere, hvoraf knap 500 har svaret, viser, at 30 skoler har haft sådanne episoder.

Heller ikke Red Barnet og Børns Vilkår kan se, hvorfor man skal have lov til at have mobiler med i omklædningsrummet.

- Hvis de har dem med ind i omklædningsrummet, er der sikkert mange, der lige tjekker deres Instagramprofil eller sender en snap til kammeraterne. Og så kan der hurtigt blive skabt en utryghed. Derfor er vi tilhængere af, at der slet ikke er mobiler i omklædningsrum, siger Sanne Lind, der er børnefaglig konsulent hos Børns Vilkår.

Mobiler skaber utryghed

I rundspørget har tre ud af fire af de adspurgte skoler svaret, at de har et forbud mod enten at bruge eller medbringe mobiltelefoner i omklædningsrummene. Det er dog meget forskelligt, hvordan forbuddet håndhæves.

Nogle skoler siger til eleverne, at de ikke må tage dem frem, andre får lærerne til at holde øje, og så er der de skoler, der indsamler mobilerne, inden børnene skal klæde om.

Firhøjskolen i Kalundborg er som udgangspunkt mobilfri. Og i omklædningsrummet er mobilen helt forbudt.

- Vores lærere henvendte sig til mig, fordi de var bekymrede for, om der blev taget billeder af nogle af børnene i omklædningsrummene, når der var badesituationer. Og de var utrygge, fordi de billeder hurtigt ville kunne blive delt på de sociale medier, siger skoleleder Lisbeth Thaulow.

Eleverne har taget godt imod det - for tanken om at blive ufrivilligt fotograferet i omklædningsrummet skræmmer dem.

- Jeg synes, at det er godt, for så risikerer vi det ikke, siger Stefanie Danillea Møller på 13 år. Og klassekammeraten Lykke Sivertsen Storgaard, der også er 13 år, supplerer:

- Jeg synes, at det er en sikkerhed. Man skal jo kunne føle sig tryg på skolen sammen med sine venner.

Har du selv oplevet at blive krænket, eller kender du til lignende episoder, så kontakt journalist Astrid Sejersen på mail asse@dr.dk eller Christina Nordvang Jensen på cjec@dr.dk.

Gode råd til elever

  • Spørg altid om lov, inden du tager et billede – og inden du deler det online. Og husk, at man altid kan trække sit samtykke tilbage.

  • Læg ikke afslørende eller pinlige billeder på nettet - hverken af dig selv eller andre.

  • Husk, at når først billederne er på nettet, kan alle kopiere dem og bruge dem, som de vil.

  • I de situationer, hvor man er ekstra sårbar eller udsat, som for eksempel når man er halv eller helnøgen (ved omklædning og badning), der skal mobilen slet ikke frem.

  • Kilde: Red Barnet

Gode råd til skoler

  • Sørg for at skolen har udarbejdet etiske retningslinjer for billeddeling og brug af mobiler, og få det sat på skemaet, så der er en dialog om det, hvad der er etisk korrekt.

  • I de situationer i skolen, hvor børn er ekstra sårbare eller udsatte, som for eksempel når de er halv eller helnøgne, er det den voksnes ansvar, at mobilen slet ikke kommer frem.

  • Mind eleverne om, at deling af personlige billeder kræver samtykke. Og husk dem på, at de altid kan trække deres samtykke tilbage, hvis de har fortrudt.

  • Mind eleverne om, at når først billederne er på nettet, kan alle kopiere dem og bruge dem, som de vil.

  • Kilde: Red Barnet