Efter kritik: Partier kræver svar om Kundbypigen

Den terrordømte pige fra Kundby blev svigtet af Holbæk Kommune, vurderer ekspert.

Pigen er blevet svigtet flere gange, og derfor skal nogen stilles til ansvar, mener Dansk Folkeparti.

Sagen om den terrordømte Kundbypige kunne have haft tragiske konsekvenser for mange mennesker, og derfor er det dybt beklageligt, at Holbæk Kommune ikke har levet op til sit ansvar.

Det mener Dansk Folkepartis socialordfører, Karin Nødgaard, der nu vil have svar fra socialministeren og justitsministeren på, hvem der har svigtet den dengang kun 15-årige pige.

- Når man har kommuner, der ikke lever op til lovgivningen, så er det meget alvorligt. Derfor skal vi ansvarliggøre dem, der har det overordnede ansvar, siger hun.

Yderst kritisable fejl

Kritikken kommer, efter at eksperter i en ny DR-dokumentar kritiserer Holbæk Kommune for ikke at gå ind og hjælpe Kundbypigen trods gentagne advarsler.

Pigen burde blandt andet være blevet anbragt uden for hjemmet, vurderer Trine Schultz, lektor i socialret ved Aalborg Universitet.

- Hun er blevet svigtet ikke bare gennem sin opvækst, men også af de sociale myndigheder, der har begået flere fejl, som er yderst kritisable, siger hun i dokumentaren.

Ifølge Karin Nødgaard (DF) gør lovgivningen på området det allerede nu muligt at stille de rette myndigheder til ansvar.

- Den bliver bare ikke brugt nok. Derfor er det oplagt at bede socialministeren og justitsministeren om at komme med en redegørelse, siger Karin Nødgaard.

Skal lære af sagen

I SF er man enig i, at det ville være fornuftigt med en redegørelse for at blive klogere på sagen.

- Fordi den her sag er lidt speciel, da det både er en socialsag og også en efterretningssag, siger SF's socialordfører, Trine Torp.

Hun mener, at man skal bruge sagen til at blive klogere på lignende sager i fremtiden.

- Der burde være noget, man kan lære af, så man kan gøre det endnu bedre fremover, siger hun.

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) mener ligesom de to partier også, at der er behov for at få afdækket sagen nærmere.

- Det beskrevne forløb lyder meget bekymrende, og jeg vil derfor bede Holbæk Kommune om en redegørelse om sagen, siger hun i et skriftligt svar.

Kundbypigen blev anholdt i 2016 og blev senere dømt for at ville bombe sin folkeskole i Fårevejle og den jødiske Carolineskolen i København.

DR-dokumentaren ”Kundbypigen” bliver lagt på dr.dk mandag morgen og sendt på DR2 mandag aften.

Facebook
Twitter