Efter to måneder med 19 grader har kommuner sparet massivt på varmeforbruget

Flere af landets kommuner har sparet mere end forventet på varmeforbruget.

I statens bygninger har det været et krav at skrue ned for varmen, mens det for kommuner og regioner blot har været en anbefaling. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix Denmark)

Vintermånederne banker på, og i stort set alle offentlige bygninger har vi siden den 1. oktober holdt temperaturen nede på 19 grader på grund af energikrisen.

Og en del af kommunerne har faktisk sparet en del på at sænke temperaturen, viser en rundspørge, som DR har foretaget.

I Tårnby kommune er varmeforbruget i de kommunale bygninger faldet med 20 procent i oktober sammenlignet med samme måned sidste år, selv hvis man regner det milde efterårsvejr med.

Den store reduktion skyldes, at kommunen helt konkret har kigget på, hvor og hvornår der er brug for varme, fortæller Rune Klitgaard, der er energimedarbejder i Tårnby.

Også i Fredensborg er varmeforbruget faldet. Alene på Rådhuset er det faldet med 45 procent i oktober sammenlignet med samme måned sidste år.

Selvom det er blevet koldere at møde ind på arbejde, så oplever borgmester Thomas Lykke dog ikke, at den lavere temperatur er et problem for de ansatte.

- Der er tæpper her på rådhuset, hvis der er nogen, som synes, at det er for koldt med 19 grader. Folk laver pausegymnastik og har fingervanter på, så vi prøver at holde os varme, men jeg oplever ikke, er det noget problem for vores medarbejdere, siger han.

Ikke bekymret for vinterkulden

Skolerne i både Haderslev og Esbjerg har brugt 21 procent mindre fjernvarme i oktober måned i år sammenlignet med sidste år.

Selvom vi først kalendermæssigt tager hul på vinteren i dag, så er borgmester i Haderslev Kommune Mads Skau dog ikke bekymret over udsigten til de kolde vintermåneder.

Men hvis det bliver for koldt for børn og personale, må der kigges på sagen, siger han.

- Når det bliver lidt koldere udenfor, så er det nok dejligt at komme ind i 19 graders varme, og hvis det er sådan, at der er problemer, så vil vi også gerne se igennem fingrene med, at man enkelte steder lige justerer op, siger han.

  • Skolerne i Esbjerg Kommune har formået at spare 21 procent på fjernvarmen i oktober i år sammenlignet med samme måned sidste år blandt andet på Bakkeskolen Cosmos, hvor elever og lærere holder sig varme med jakker og tykke trøjer. (Foto: © Bo Bork Bechsgaard, (c) DR)
  • En af de elever fra Bakkeskolen Cosmos i Esbjerg, som er hoppet i den varme trøje for at kunne holde varmen i løbet af skoledagen, er Victor Schlie, som går i 9. klasse. (Foto: © Bo Bork Bechsgaard, (c) DR)
1 / 2

Energiekspert: Vigtig læring fra kommunerne

Ifølge Henrik Bisp, der er fagekspert i energi hos Videncentret Bolius, havde en del af kommunerne allerede gode energibesparende løsninger før energikrisen.

Derfor er det ifølge Henrik Bisp interessant, at det alligevel er lykkedes en del af kommunerne at reducere deres varmeforbrug væsentligt.

Og der vil være erfaringer fra kommunernes besparelser på varmeforbruget, som vi kan tage med os videre, siger han.

- At vi bliver opmærksomme på vores forbrug, og at vi kan se, at det har en effekt, at vi aktivt går ind og gør noget, er klart noget, jeg tror, at vi vil tage med os, og som kan sikre, at vi fremadrettet får sænket vores energiforbrug i bred forstand, siger han.