Efter massiv svindelsag: Minister åben for at ændre satspulje-systemet radikalt

Mai Mercado afventer lige nu to eksterne undersøgelser om mulig svindel for trecifret millionbeløb.

(Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Det kan ikke udelukkes, at vi kommer til at se store ændringer i det omstridte satspulje-system, efter at en 64-årig tidligere medarbejder i Socialstyrelsen angiveligt svindlede for cirka 111 millioner kroner over en årrække på 16 år.

Det siger børne- og socialminister Mai Mercado (K) på dagen, hvor partierne går i gang med at forhandle om dette års satspuljemidler.

- Det er tilsyneladende lykkedes en medarbejder i Socialstyrelsen at hive 111 millioner kroner ud. Jeg følger det til dørs, og man er også nødt til at være åben for at ændre systemet – også radikalt, siger ministeren.

Det var tirsdags, at Mai Mercado meldte ud, at der angiveligt var foregået massiv svindel i styrelsen over en lang årrække. På et pressemøde fortalte hun også, at ministeriet har bestilt to eksterne undersøgelser, som skal afdække forløbet.

Den første undersøgelse skal afdække, hvordan det overhovedet kunne ske, at kvinden kunne svindle for millioner uden nogens vidende, mens den anden undersøgelse skal forsøge at placere et ansvar for misseren.

Først herefter vil Mai Mercado kunne sige noget om, hvordan systemet eventuelt kan laves om.

Tidligere V-politiker med kras kritik

Satspuljen er penge til initiativer til fordel for svage og udsatte grupper og personer. I år er den samlede pulje på over 15 milliarder kroner.

Og det er penge herfra, som den 64-årige tidligere medarbejder angiveligt har overført til sig selv og blandt andet købt dyre heste.

Satspuljeordningen har tidligere mødt kritik. Blandt andet kaldte statsrevisorerne for tre år siden ordningen for unødigt kompleks og bureaukratisk og sagde samtidig, at der manglede et samlet overblik over, hvilke ordninger satspuljen finansierer. Den kritik gentog de igen i februar i år.

Oven på svindelsagen i Socialstyrelsen har Venstres tidligere socialordfører Eyvind Vesselbo afleveret noget af en svada.

- Hvis nogen politikere, ministre eller ordførere på socialområdet er overraskede, er det ren hykleri, sagde han.

Ifølge Eyvind Vesselbo kunne den 64-årige mistænkte kvinde i sagen gennemføre det massive underslæb for mindst 111 millioner kroner, fordi der er rod i de statslige støttepuljer og tilskudssystemer til udsatte.

Mai Mercado siger, at hun forstår kritikken. Men ifølge ministeren har meget ændret sig, siden Vesselbo sad som socialordfører.

Blandt andet har man allerede reageret på Rigsrevisonens og statsrevisorenes kritik, fortæller Mai Mercado.

- Vi har taget initiativ til, at der kommer større puljer, så vi ikke har denne her myriade af småpuljer, som bliver udbetalt. Vi skal også sikre, at puljerne bliver udbetalt på bestemte tidspunkter, siger hun.

- Der har været en bevægelse, hvor man er gået ind den rigtige retning i forhold til at få et overblik. Jeg tror dog, at der stadig er rum for forbedring.

SAGEN KORT

  • En 64-årig kvinde er efterlyst over hele verden via Interpol.

  • I over 40 år arbejdede hun i Socialstyrelsen, hvor hun var en "betroet" medarbejder.

  • Hun er mistænkt for igennem en periode på mindst 16 år - fra 2002 til i år - at have begået underslæb for omkring 111 millioner kroner. Det var penge, som skulle være gået til nogle af landets svageste borgere gennem satspuljemidlerne.

  • Pengene blev overført til hendes egen private konto.

  • Svindlen blev først opdaget i begyndelsen af september i år. Kvinden blev efterfølgende bortvist fra sit arbejde.

  • Svindlen på omkring 111 millioner er foregået ved 274 overførsler til den ansattes egne private konti. Det vil sige, at der gennemsnitligt er blevet overført 405.000 kroner per overførsel.

  • Bagmandspolitiet vurderer, at kvinden lige nu er i udlandet.

Facebook
Twitter