Efter MDMA-dødsfald: Hvor udbredt er hårde stoffer blandt unge egentligt?

Misbrug af hårde stoffer er typisk mest udbredt blandt sårbare unge, siger professor.

Kokain er det hårde narkotika, som er klart mest brugt i befolkningen. (Foto: Esben Salling © Scanpix)

To unge fra Fanø blev indlagt på hospitalet, en 15-årig dreng fra Haslev mistede livet efter en længere hospitalsindlæggelse, og en 32-årig fra København har også mistet livet.

Disse sager er alle sket inden for de seneste uger, og politiet mistænker i alle tre tilfælde, at det skyldes indtagelse af det euforiserende stof MDMA.

Men afspejler disse sager, at brugen af hårde stoffer i vores ungdomsgeneration er på fremmarch, og er stofferne blevet en fast bestanddel af ungdomskulturen anno 2018?

Hvis man ser på Sundhedsstyrelsens tal fra 2017, så er det spørgsmål meget nemt at besvare med et rungende nej. I en omfattende spørgeskemaundersøgelse svarer godt en ud af ti af de unge mellem 16 og 24 år, at de har prøvet hårde stoffer - ecstasy (fx MDMA), kokain, amfetamin, etc - på et tidspunkt i deres liv.

Men selv om 10 procent af de unge har prøvet hårde stoffer, så er stofferne ikke hverdagskost for hele den gruppe. For kun én ud af 40 unge har brugt stoffer inden for den seneste måned, mens 6,3 procent af de unge har brugt et illegalt stof inden for det seneste år.

Hos Center for Rusmiddelforskning på Aarhus Universitet har man lavet lignende undersøgelser. Og her er konklusionen klar:

- Langt, langt de fleste unge tager det ikke. Det er ikke en del af deres tankegang at tage stoffer. Det findes selvfølgelig inden for nogle grupperinger, siger professor Mads Uffe Pedersen.

Artiklen fortsætter under grafikken:

Misbrug ses typisk blandt sårbare unge

Hvordan mener du, at medierne og samfundsdebatten afspejler den del, at så få unge tager hårde stoffer, Mener du, at der sker en eller anden form for proportionsforvrængning?

- Ja, det mener jeg. Når medierne taler med erfarne brugere, så bliver historien typisk, at brug af stoffer er noget, man ser alle vegne. I virkeligheden er det et meget lille minoritet, der eksperimenterer med det, siger professoren fra Center for Rusmiddelforskning.

En gang i mellem dukker der historier op i medierne, hvor unge fortæller, at udbredelsen af hårde stoffer er større, end folk tror. Ifølge professor Mads Uffe Pedersen kan man få det indtryk, at de hårde stoffer er udbredte i alle dele af ungdomsmiljøet.

- Men når man nogle gange hører fra erfarne brugere, at alle tager det, så er det typisk, fordi deres venner tager det, siger professoren.

I forbindelse med undersøgelser foretaget hos Center for Rusmiddelforskning har man også set på hvilke af de unge, der tager stoffer.

Og her tegner der sig et noget andet billede, end det der typisk bliver tegnet, mener professoren:

- Det er bestemte grupper, der typisk tager stoffer, hvoraf rigtig mange af dem har forskellige problemer. 40 procent af de unge, der kommer i misbrugsbehandling, har for eksempel en psykiatrisk diagnose. Der er selvfølgelig også velfungerende unge, der tager det, men der er langt flere sårbare unge, siger han.

MDMA er udbredt i hele landet

DR Nyheder har i dag via tal fra Rigspolitiet kunne fortælle, at politiet sidste år beslaglagde en rekordstor mængde af MDMA, og at beslaglæggelserne viser, at stoffet er udbredt i hele landet.

Hos Rigspolitiet mener man, at priserne på stoffer som amfetamin, ecstasy - herunder MDMA - gør dem attraktive for de unge.

- De syntetiske stoffer er lidt billigere og derfor også populære blandt de unge, siger politiinspektør Michael Kjeldgaard.

Ifølge både Sundhedsstyrelsen og Center for Rusmiddelforskning er det dyrere stof kokain dog stadig det mest brugte hårde narkotika blandt unge.

Og i Sundhedsstyrelsens undersøgelse er der en stigning af bruge af kokain blandt de unge mellem 16 og 24 år fra 2013 til sidste år. Brugen af både ecstasy og amfetamin ligger på et stabilt niveau.

Det var dog indtagelse af stoffet MDMA, som angiveligt var skyld i, at en 15-årig dreng fra Haslev mistede livet i sidste uge, efter at lægerne havde kæmpet for hans liv i to uger.

Men ifølge professor Mads Uffe Pedersen er der intet, der tyder på, at indtagelse af stoffer blandt helt unge er et udbredt fænomen.

- Når man kommer ned på de helt unge - 15 og 16-årige - så er det så lavt et tal, at man ikke kan måle det.

Tilgængeligheden er blevet større

Samlet set er der ifølge Sundhedsstyrelsens undersøgelse en stigning på to procentpoint af unge, der har taget stoffer inden for det seneste år.

Dette stemmer også overens med de undersøgelser, der er lavet på Center for Rusmiddelforskning på Aarhus Universitet.

Professor Mads Uffe Pedersen fortæller, at det er svært at give et entydigt svar på, hvorfor vi har set denne stigning.

- Men det kan have noget at gøre med prisen, og at tilgængeligheden er blevet større. De sociale medier kan også have været med til, at unge i højere grad kender til brugen. Hvis de vil have fat i det, så kan de få fat i det, siger han.

Hvad er dit bud på, hvordan vi kan vende udviklingen igen?

- Sundhedsstyrelsen har forebygggelsespakker og er bevidste om, at man er nødt til at komme ud på de sociale medier på en troværdig måde. Det skal være troværdigt og i øjenhøjde, og jeg tror, at de unge er alt for kloge til skræmmekampagner, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk