Efter mentolforbud: Tobaksproducent sælger stadig cigaretter med mentol

Ekspert og Kræftens Bekæmpelse ærgrer sig over, at cigaret med mentol kan købes i danske kiosker.

Cigaretmærket Camel Activate er taget af hylderne i Sverige. En aktindsigt viser, at Sikkerhedsstyrelsen i Danmark mente, det samme burde ske her i landet. Cigaretterne kan dog stadig købes i Danmark. (Foto: © Emil Hobolt Mortensen, (c) DR)

I de fleste danske kiosker og supermarkeder og hos grossister kan du i dag købe en pakke Camel Activate og få stillet nikotintrangen uden at undvære den mentol, der ellers blev forbudt den 20. maj i år.

En aktindsigt i korrespondancen mellem tobaksproducenten Japan Tobacco International og Sikkerhedsstyrelsen, som DR Nyheder er i besiddelse af, viser nemlig, at ingredienslisten til en Camel Activate stadig inkluderer mentol.

Det er både imod lovens ånd og stik imod reglerne for indholdsstoffer i det nye tobaksdirektiv fra EU kaldet Tobacco Products Directive. Det siger Per Kim Nielsen, der er en af syv eksperter i den videnskabelige komité, der har været med til lave den rapport, mentolforbuddet er lavet ud fra.

- Mentol i cigaretter er 100 procent forbudt efter den 20. maj. Det er det, fordi forskningen har meget klar evidens for, at mentol er mere afhængighedsskabende og gør det nemmere for unge at starte, siger Per Kim Nielsen.

Nahir Aslan, der er Communication Manager i Japan Tobacco Scandinavia, siger, at Japan Tobacco har fuld transparens omkring deres produkt, og at det er lovligt.

- Camel Activate er udviklet i fuld overholdelse af loven. Det er lovligt at bruge denne type smage i vores produkter, så længe de ikke er tydeligt fremtrædende. Det er de ikke, skriver Nahir Aslan.

Per Kim Nielsen er foruroliget over, at mentolcigaretter stadig kan findes i den danske detailhandel. Det strider direkte imod ånden i den lov, ekspertpanelet har bidraget til. Helt konkret var det ham, der skrev afsnittet om mentol i rapporten, der var grundlaget for direktivet.

- Vi ved, at tobaksproducenterne prøver at omgå loven ved at sætte indholdet af tilsætningsstoffer ned, så smagen ikke er så fremtrædende. Men det var jo meningen med direktivet, at mentol helt skulle stoppes, siger Per Kim Nielsen.

'Smager som om der stadig er mentol i'

Camel Activate er et af de tidligere mentolrygeres favoritmærker efter forbuddet trådte i kraft, fortæller flere kioskejere, DR Nyheder har besøgt.

Ud af ni besøgte kiosker og supermarkeder, var det kun Netto og Lidl, der ikke havde produktet på hylderne. I Lidl var der udsolgt, og Netto forhandler ikke cigaretmærket. En kioskejer pointerede, at produktet solgte godt, og at de havde set en stigning i salg efter forbuddet.

Populariteten kan skyldes, at cigaretten stadig smager af mentol, omend det er en mindre kraftig smag end før forbuddet. Det skyldes blandt andet, at Camel Activate før forbuddet var en click-cigaret med en mentolkapsel, der kunne aktiveres i cigaretfilteret.

Click-cigaretter blev forbudt sammen med mentolcigaretter i maj.

Når tilsætningsstoffet mentol stadig findes i tobakken, gør det, at cigaretten får et hint af den velkendte smag og duft fra de gamle Camel Activate. Det gør cigaretten populær hos mentolrygerne, omend Japan Tobacco pointerer, at salget er gået ned, efter Camel Activate ikke længere er en click-cigaret.

Brugere på internetforummet Reddit, som DR Nyheder har spurgt, siger, at cigaretten smager af 'mint' og har en 'dejlig let smag af mint'. En bruger skriver, at 'de smager vildt underligt. Det er lige som der stadig er mentol i. Men det kan der bare ikke være'.

Det er også svært at se forskel på de gamle mentolcigaretter og det nye produkt, som tobaksproducenten fastholder ikke er en mentolcigaret mere. Navnet Camel Activate er det samme. Den eneste designforskel er, at producenten har tilføjet et blad i blå-grønne farver, på den pakke der ikke skulle være et mentolprodukt.

Sådan så Camel Activate ud før og efter forbuddet (Foto: © (privat), (c) DR / Foto: © Emil Hobolt Mortensen, (c) DR)

Kræftens Bekæmpelse: Det koster liv

Mentol bedøver nerveenderne i lungerne, og gør det nemmere at indhalere røgen. Dermed er det nemmere at starte med at ryge, hvis man starter med en mentolcigaret. Det siger Niels Them Kjær, der er chef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse.

- Det betyder, at der er flere børn og unge, der begynder at ryge. Langt flere fra den gruppe ryger mentol. Det betyder, der er flere, der vil få kræft. Ultimativt koster det liv, siger Niels Them Kjær.

Niels Them Kjær mener, at loven er blevet undergravet, fordi producenterne kan sætte indholdsstofferne ned og argumentere for, at cigaretterne ikke har en karakteristisk smag af mentol. I alt er syv produkter fra Japan Tobacco International under behandling hos Sikkerhedsstyrelsen for netop dette, ifølge en aktindsigt DR Nyheder er i besiddelse af.

Niels Them Kjær mener, man skal forbyde produktet indtil der er klarhed om produktets lovlighed, fordi mentol i cigaretter tiltaler de unge rygere.

- I sidste ende er det politikerne, der bestemmer, hvor mange der skal dø. Når cigaretter med mentol stadig er på markedet, vil flere børn og unge fortsætte rygningen. Jeg vil anbefale et nationalt forbud, hvilket tobaksdirektivet giver lov til, siger Niels Them Kjær.

Japan Tobacco: Den smager af tobak

Nahir Aslan, der er Communication Manager i Japan Tobacco Scandinavia, er uenig i kritikken. Han mener, at man fra tobaksproducentens side har tolket loven korrekt.

- Camel Activate smager og dufter af tobak. Den lave mængde af mentol bidrager til den unikke smag i vores produkt. Men med den mængde, vi bruger i dag, er tobak den eneste klart mærkbare smag, skriver Nahir Aslan i en mail til DR Nyheder.

Eksperten bag rapporten, der bidragede til mentolforbuddet, Per Kim Nielsen, er dog dybt uenig. Han siger tobaksproducenterne bevidst omgår forbuddet, der forbyder karakteriserende smage og dufte som mentol, vanilie eller chokolade.

- Tobaksproducenter er meget kreative i forhold til at omgå forbuddet. De laver nu såkaldte 'green smell-produkter', hvor en lille smule æteriske olier med forskellige mint-smage tilsættes tobakken. På den måde smager tobakken ikke karakteristisk af en bestemt smag, men det overordnede indtryk er stadig, at cigaretten har en mentolagtig smag, siger Per Kim Nielsen.

Sikkerhedsstyrelsen, der håndhæver EUs tobaksdirektiv i Danmark, ønsker ikke at udtale sig om konkrete sager eller virksomheder, men bekræfter, at de i øjeblikket er i gang med at afklare en række sager om, hvorvidt specifikke produkter har en kendetegnende aroma af mentol.