Efter møgsager i medierne: Stort fællesmøde i Frømandskorpset

'Frøerne' har udsendt åbent brev, hvor de bakker op om deres arbejdsplads.

Efter flere kritiske historier i medierne - blandt andet forsvarsmediet Olfi - var Frømandskorpsets medarbejdere tirsdag samlet til et fællesmøde. (Foto: Henrik Palshøj © Frømandskorpset)

Tirsdag var størstedelen af frømændene i Frømandskorpset forsamlet til et møde på Marinestation Kongsøre i Odsherred.

Emnet for mødet var en række kritiske historier, der har været bragt i medierne. Ifølge de tilstedeværende har de tegnet et skævt billede af den maritime specialoperationsstyrke i offentligheden, som frømændene ikke genkender.

Det gælder blandt andet et foto fra en intern fest, der viser Frømandskorpsets chef som deltager i et stripshow. Samt en kritisk arbejdspladsvurdering fra 2019, hvor flere medarbejdere kritiserede ledelsen.

Tirsdagens møde resulterede i en fælles skriftlig udtalelse, som DR Nyheder har modtaget. Teksten kan hentes og læses i fuld længde nederst i denne artikel.

- Medarbejderne kan ikke genkende billedet af et korps i forfald. Frømandskorpset er en god arbejdsplads for langt de fleste, skriver frømændene.

Frømænd: Strip var uden chefens vidende

Specialoperationssoldaterne beskriver blandt andet, at de ikke genkender kritikken af Frømandskorpsets chef, der optræder på et foto fra en intern fest på Marinestation Kongsøre i 2018.

Billedet viser kommandørkaptajnen, der har en stripper siddende på sit skød.

Frømandskorpset holder til på Marinestation Kongsøre ved Isefjorden i Odsherred. Her er korpsets chef, kommandørkaptajn Jens Birkebæk Bach (tv), i selskab med kronprins Frederik ved styrkens 60 års fødselsdag i 2017. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Striptease har været forbudt på Forsvarets tjenestesteder siden 2012. I skrivelsen forklarer 'frøerne', at chefen ikke på forhånd kendte til den omstridte episode.

- Faktum er, at en medarbejder på eget initiativ havde bestilt og selv betalt for stripperen uden chefens vidende og overrumplet chefen. Medarbejderne anerkender, at det ikke harmonerer med Forsvarets værdier at have strippere på tjenestestederne, forklarer frømændene.

Soldaterne anerkender i brevet, at Frømandskorpsets ledelse er i gang med at ‘forbedre samarbejdet og trivslen’, efter en kritisk arbejdspladsvurdering (APV) fra 2019, der også blev medieomtalt.

- Medarbejderne anerkender, at en række medarbejdere i en APV fra 2019 udtrykte utilfredshed med den generelle ledelse i og af Frømandskorpset, hvilket primært skyldtes et meget højt arbejdspres og manglende ressourcer, står der.

Men de mener ikke, at medieomtalen af APV’en beskriver det fulde billede. Historierne blev første gang bragt i netmediet Olfi, der fokuserer på dansk forsvars- og sikkerhedspolitik.

Efterfølgende er flere af kritikpunkterne blevet omtalt i landsdækkende medier.

Redaktør er ikke overrasket

DR Nyheder har forelagt kritikken for Peter Ernstved Rasmussen, der er grundlægger af og redaktør for Olfi.

- Jeg er ikke overrasket over, at Frømandskorpset har behov for at melde noget ud. Jeg kan bare konstatere, at jeg har haft adgang til en APV, hvor der i flere besvarelser blev udtrykt kritik af korpsets ledelse. Jeg har talt med flere kilder, der bakker kritikken op. Jeg undrer mig over, at man ikke stiller op til interview med mig, i stedet for at henvende sig til Danmarks Radio, siger Peter Ernstved Rasmussen.

I brevet beskriver ‘frøerne’, der tidligere har haft kronprins Frederik som prominent medlem, at kulturen og et stærkt sammenhold er udviklet og forbedret i løbet af korpsets mere end 60-årige levetid.

- Frømandskorpset ønsker at løse sine problemer internt og ikke i pressen og vil fortsætte med at være et særdeles stærkt korps, som Forsvaret kan bruge i sin opgaveløsning til gavn for Danmark, slutter skrivelsen.

Generalmajor: Han burde gribe ind

DR Nyheder har spurgt chefen for Specialoperationskommandoen, som Frømandskorpset hører under, om de nye oplysninger om stripper-episoden frikender korpsets chef.

- Jeg er glad for, at han ikke stod bag. Det havde været endnu værre. Problemet er dog, at han ikke greb ind, da det skete. Hans chefansvar ligger der, at når han konstaterer en overtrædelse, så skal han gribe ind med det samme.

Jeg ved, at han har fortrudt, at han ikke gjorde det dengang. Det vil han uden tvivl gøre fremadrettet, siger generalmajor Peter Boysen.

Er det ikke usædvanligt, at specialoperationssoldater som frømændene på denne måde udsender en fælles erklæring til offentligheden?

- Jo, det kan man sige. Men der har været en forståelse af, at man ikke siger noget, når en hændelse bliver undersøgt af Auditørkorpset. Det betød en masse medieomtale, uden mulighed for at udtale sig. Jeg tror, at mange i Frømandskorpset ikke kunne finde og kende sig selv i beskrivelserne i mistrivsel i styrken, siger generalmajor Peter Boysen.

Læs hele teksten fra Frømandskorpsets operative medarbejdere i filen herunder.

Tekst fra Frømandskorpsets operative medarbejdere.

Siden artiklens udgivelse er den fulde tekst fra frømændene blevet tilføjet til artiklen.