Efter ny lov: Minister har taget statsborgerskabet fra to fremmedkrigere

Fratagelse af fremmedkrigers statsborgerskab skal for retten, fastslår mandens advokat.

Mette Grith Stage er advokat for den 25-årige, der har mistet sit danske statsborgerskab. (arkivfoto) (Foto: © Sarah Christine Nørgaard, Scanpix)

Regeringen har inddraget det første pas fra en dansk fremmedkriger. Det bekræfter mandens advokat til Berlingske.

DR har efterfølgende fået det bekræftet af mandens advokat, Mette Grith Stage.

Juridisk er han derfor ikke længere Danmarks problem.

Det er muligt at fratage fremmedkrigere passet på grund af en ny og omdiskuteret lov. Den 25-årige har udover det danske statsborgerskab, som han nu er frataget, tyrkisk statborgerskab.

Ung kvinde også frataget dansk statsborgerskab

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye oplyser desuden til flere medier, at endnu en fremmedkriger er blevet frataget sit danske statsborgerskab efter den nye lov. To yderligere sager er under behandling. Ifølge DR Nyheders oplysninger er der tale om en ung kvinde, som ikke er i Danmark.

Den nye lov giver mulighed for at tage pas og rettigheder fra danskere, der eksempelvis har været i Syrien og kæmpet for den militante bevægelse Islamisk Stat (IS).

Det er første gang, at en minister tager statsborgerskabet fra personer uden rettergang, efter den nye lov er blevet indført.

Opvokset i Albertslund

Den første af de to sager omhandler en 25-årig mand, som er opvokset i Albertslund på den københavnske vestegn. Han er efterlyst af dansk politi for terrorisme, og han har siden 2016 været fængslet in absentia herhjemme.

Manden optræder i et læk af dokumenter fra IS fra 2016. Han indskrev sig hos IS som kæmpende tilbage i september 2013. Hans alias hos IS var Abu Osman.

Manden har i længere tid været på fri fod i Tyrkiet, hvor han i mange måneder har arbejdet på at få et pas for at kunne rejse til Danmark og tage sin straf.

Det har danske myndigheder ad flere omgange sagt nej til. Myndighederne har også sagt nej til en løsning, hvor betjente fra Danmark skulle rejse til Tyrkiet for at hente ham.

Mandens fætter har tidligere udtalt sig til TV2 og Ekstra Bladet. Fætteren sidder tilbageholdt i en syrisk fangelejr.

- Jeg fik beskeden i går eftermiddag og har overbragt den til min klient, der selvfølgelig var utilfreds og ked af det, siger Mette Grith Stage til DR.

De har afgivet partshøring, inden afgørelsen blev truffet. Det er nu advokatens plan at indbringe sagen for retten.

Opdateret med flere detaljer.

Opdateret kl. 11.23 med oplysningen om, at endnu en fremmedkriger er blevet frataget sit danske statsborgerskab.