Efter overfald i fængsler: Kriminalforsorgen renser ud i bandeafdelinger

Metal, glas og hård plast bliver nu fjernet fra fængslernes købmandsforretninger.

Fængslerne strammer forholdene for bandemedlemmer efter flere voldelige overfald. (Foto: Dennis Lehmann /Scanpix © Ritzau Scanpix)

Fredag blev en ansat i Vestre Fængsel overfaldet. En fange overfaldt den ansatte med en metalgenstand, som vedkommende havde købt i fængslet. Det er anden gang alene i juni, at det sker.

Derfor strammer fængslerne nu op på bandeafdelingerne, hvor de indsatte bliver frataget effekter, der kan bruges som våben.

- Det er fuldstændig uacceptabelt, at vores personale bliver overfaldet, siger Kriminalforsorgens sikkerhedschef, Lars Rau Brysting.

- Derfor skruer vi nu yderligere op for sikkerheden med foranstaltninger, der blandt andet skal gennemgå og medvirke til, at der ikke er effekter hos hverken LTF'ere eller i øvrigt på bandeafdelingerne, der kan benyttes som slagvåben.

- Arbejdet er allerede gået i gang. Faktisk vil jeg tro, at man på mange afdelinger også næsten er færdige med det, for det sker så hurtigt som muligt, siger han.

Går også personlige ejendele igennem

De seneste ugers to overfald er blevet udført med konservesdåser, der er købt indenfor fængslets mure, og det får konsekvens for de indsattes indkøbsmuligheder fremover.

- Vi gennemgår sortimenterne i købmandsforretningerne, hvor alle effekter, der kan bruges som slag- eller stikvåben, bliver fjernet. Det kan være metal, glas og hård plastik, siger sikkerhedschefen.

Også cellerne og de indsattes personlige ejendele bliver gennemgået af personalet for at fjerne genstande, der udgør en risiko.

Ifølge Lars Rau Brysting er der kun meget få begrænsninger for, hvad der kan konfiskeres fra de indsatte, og de må derfor forberede sig på indskrænkninger i, hvad de har til rådighed.

Nødt til at reagere

Hvis det ikke er udleveret af lægelige grunde, så kan de indsatte ikke vide sig sikre på at beholde det, siger han.

- Når der opstår sådan nogle episoder, hvor nogle ikke kan opføre sig efter normerne, bliver vi nødt til at reagere, og så bliver der fjernet ting, som ellers er en normal del af de indsattes afsoning.

Samtidig bliver der øget fokus på ind- og udlukning af LTF'ere og andre bandemedlemmer for at minimere risikoen for overfald.

Op mod 150 medlemmer af banden Loyal To Familia, LTF, sidder efter politiets store bandeindsats inde.

Facebook
Twitter