Efter præsters protester: Kirkeminister vil alligevel ikke åbne kirkerne i påsken

Kirkeministeren har fået skabt usikkerhed om regeringens signaler til befolkningen, siger DR's politiske analytiker.

Kirkeministeren anbefaler at følge med i påskegudstjenesten på nettet. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

Kirkeminister Joy Mogensen (S) sagde i går, at regeringen arbejder på at gøre det muligt for de ellers lukkede kirker at holde påskegudstjenester i begrænset omfang.

Men nu lyder det fra kirkeministeren, at man bør droppe de overvejelser.

Det skriver Kirkeministeriet i en pressemeddelelse torsdag aften.

Det sker, efter at landets præster har udtrykt bekymring for, om det vil være sundhedsmæssigt forsvarligt at lempe på restriktionerne og delvist genåbne kirkerne i påsken.

- Det er fortsat smerteligt, at vi må fejre påske uden at kunne gå i kirke. Men jeg er glad for, at folkekirken står last og brast med resten af samfundet, udtaler Joy Mogensen i pressemeddelelsen.

DR's politiske analytiker Jens Ringberg kalder det et uskønt forløb, at kirkeministeren hen over et døgn er nødt til at trække i land.

- Det er utroligt vigtigt for regeringen, at den sender klare signaler i den krise, coronavirussen har skabt – men kirkeministeren har fået skabt usikkerhed om regeringens signaler til befolkningen, siger Jens Ringberg.

- Til sidst måtte ministeren så trække i land og give kritikerne ret i, at kirken skal følge resten af samfundet, når det gælder åbning, efter COVID-19 har lukket Danmark ned. Kirken skal altså ikke have særbehandling, som Københavns Biskop siger torsdag aften.

Vil stå last og brast med resten af samfundet

På et møde i dag mellem kirkeminister Joy Mogensen og landets biskopper udtrykte et flertal af biskopperne, at folkekirken ønskede at stå last og brast med resten af samfundet også i forhold til genåbning.

- Biskopperne forstår og påskønner, at politikerne og regeringen har ønsket at komme kirken i møde på dette punkt. Men ved nærmere eftertanke finder biskopperne ikke, at kirken bør have særbehandling i forhold til det samfund, som kirken er en del af. Derfor må vi i år fejre påsken på anden vis. Sammen – men hver for sig, udtaler biskop i Københavns Stift, Peter Skov-Jakobsen.

Flere partiers kirkeordførere har beklaget, at kirken må holde lukket i kirkeårets største højtid. Derfor har regeringen overvejet mulighederne for begrænsede kirkelige arrangementer i påsken under hensyntagen til den sundhedsfaglige vejledning.

Men kirkeministeren vil nu anbefale kirkeordførerne ikke at gå længere med overvejelserne om at åbne for kirkelige arrangementer i påsken.

- Rigtig mange præster har kastet sig ud i streaming-gudstjenester, sjælesorg via net og telefon, og omfattende brug af sociale medier. Jeg opfordrer folkekirken til at holde fast i de mange gode initiativer også i påsken, siger Joy Mogensen.

Kirkerne har ligesom store dele af det offentlige Danmark været lukket siden 11. marts i bestræbelserne på at undgå spredning af coronavirus.

Dåb, vielser, begravelser og bisættelser kan dog finde sted. Men der er strikse restriktioner for, hvor mange deltagere der lukkes ind afhængig af kirkens størrelse.

DR har forgæves forsøgt at få yderligere kommentarer fra Joy Mogensen.

Facebook
Twitter