Efter prisstigning: Trine er usikker på om hun nogensinde får et adoptivbarn

45.000 kr. ekstra for at adoptere kan Trine Vetter og hendes mand godt klare, men hun frygter, at prisen bliver så høj, at de må sige fra.

Trine Vetter og hendes mand har stået på venteliste til et barn hos AC Børnehjælp i halvandet år. (© DR)

Trine Vetter og hendes mand har i halvandet år stået på venteliste til et barn hos AC Børnehjælp, og de kan godt finde de 45.000 kroner, som det vil koste ekstra at adoptere et barn.

- Men vi er meget utrygge, for vi har ingen garanti for, hvad der sker fremover med prisstigninger. Til sidst har vi heller ikke råd, og så vi må sige fra, som nogle må gøre nu, for 45.000 kroner ekstra vil være en kæmpe økonomisk udfordring for nogle par, siger hun.

Først var reaktionen hos parret i Viborg: Åh nej, ikke flere overraskelser fra AC Børnehjælp, der har været rigeligt. Efterfølgende blev de dybt frustreret og vrede.

Tabte penge på underslæb

Forklaringen fra AC Børnehjælp er, at prisen for adoptioner hidtil har været for lav, og at det ekstra gebyr ikke har noget med tabte penge på grund af en medarbejders underslæb.

- Det kan jeg ikke bruge til noget, og det gør mig meget usikker på, om de har styr på det. AC Børnehjælp har haft området i flere år, hvordan kan de tage så meget fejl om, hvad det koster? De må have vidst det, siger Trine Vetter.

Noget værre rod

Da AC Børnehjælp blev sat under skærpet opsyn, bed hun mærke i socialminister Manu Sareens udtalelser om, at der skulle ryddes op, og at det ikke skulle gå ud over adoptanter på venteliste.

- Det gav mig tryghed, men det holder ikke. Hver gang vi får en mail fra AC Børnehjælp, har vi ikke lyst til at åbne den, der sker nærmest noget måned for måned. Adoptionsområdet er noget værre rod, og det er meget utrygt at være adoptant i det danske adoptionssystem, siger Trine Vetter.

- Vi har været igennem noget af en rutsjetur, og vi er stadig langt fra at være i nærheden af at få et barn. Det er en rigtig ubehagelig følelse at høre under en organisation, som er sat under skærpet opsyn, men ikke har styr på det, siger hun.