Efter ransagning og test: Fire værnepligtige sendt hjem med stoffer i blodet

18 personer blev testet i weekenden, hvoraf fire er testet positive for stoffer.

Den Kongelige Livgarde bevogter Amalienborg døgnet rundt. (Foto: © Morten Germund, Scanpix)

Natten til søndag rykkede politiet ud med kurs mod Livgardens Kaserne i København.

Det skete, efter Den Kongelige Livgarde havde fået mistanke om, at de værnepligtige kunne have taget euforiserende stoffer.

Derfor blev 18 personer testet og deres værelser ransaget, siger Susanne Lund, der er chef for Forsvarskommandoens kommunikationsafdeling.

- Da vi fik den her mistanke, fik de soldater, der var på vagt, foretaget mundskrab.

- På baggrund af de mundskrab var der fire personer, der blev sendt videre til blodprøvetagning, for at kende til omfanget af, hvor påvirkede de har været, siger hun.

Forsvaret vil ikke komme nærmere ind på, hvorfor man fik mistanke om, at der var blevet taget stoffer.

Efterfølgende er sagen overdraget til Forsvarsministeriets Auditørkorps Fauk, som behandler forsvarets sager og kan rejse sigtelser mod ansatte og værnepligtige.

Indtil Fauk har behandlet sagen, skal de værnepligtige ikke gå vagt, siger Susanne Lund.

- De fire værnepligtige er sendt hjem for nu, og så får de midlertidig tjeneste andet sted i Livgarden end i vagtstyrken, mens sagen efterforskes.

- Det kan være, de får pudsetjenester eller kommer til at gøre rent, hvor de er under opsyn, og hvor vi ved, hvad de foretager sig.

Slår hårdt ned på stoffer

I Forsvaret er der skærpede krav over for indtag af stoffer, fordi man hele tiden skal kunne opretholde ens sikkerhedsgodkendelse. Den siger noget om, om man tidligere er kendt i politiets registre for blandt andet strafbare forhold og misbrugsproblemer.

- Hvis der er de mindste indikationer, slår vi hårdt ned på det, og det får ret alvorlige konsekvenser, fordi der er skærpede krav, når man er ansat i Forsvaret, siger Susanne Lund.

Forsvaret har tidligere haft sager, hvor medarbejdere er blevet opdaget i at have taget stoffer. I november sidste år blev 34 ansatte ved Ingeniørregimentet i Skive sigtet i en større sag om narkotika. Fire medarbejdere blev afskediget, og en enkelt fik en skriftlig advarsel.

Det er derfor heller ikke en helt ukendt problemstilling i Forsvaret.

- Det er ikke noget, der er et generelt problem i Forsvaret, men når det er sagt, så er værnepligtige unge mennesker, som unge mennesker nu er, siger Susanne Lund.

De fire værneligpligtige har gennemført deres værnepligtsuddannelse og i deres sidste fire måneder står de vagt ved de kongelige slotte og palæer.

Opdateret 24/6 med en rettelse på længden af værnepligtsuddannelsen.