Efter sag om skoletrussel: 17-årige Rosa er afvist af seks gymnasier

Trods frifindelse i retten har seks gymnasier sagt nej til at have Rosa som elev.

(Foto: Frederik Hugo Ledegaard)

“Jeg bliver den næste school shooter guys, LMAO, watch out.”

Det var sætningen, Rosa skrev på det sociale medie Instagram, der fik hele sagen til rulle.

Onsdag morgen den 12. september 2018 tog hun i skole som sædvanligt, men endte med hovedet i fliserne og hænderne i håndjern foran hele sit gymnasium i Slagelse. Rosa blev anholdt og tiltalt for trusler mod skolen på grund af det opslag, hun havde lavet på Instagram aftenen før.

To måneder senere faldt afgørelsen. Retten i Næstved frikendte Rosa for trusler.

Men selvom Rosa er blevet frifundet, er hun fortsat bortvist fra Slagelse Gymnasium. Og lige siden har hun kæmpet for at komme tilbage på skolebænken. Uden held.

Bortvist samme dag

17-årige Rosa skrev i september 2018 på sin Instagram, at hun blev "den næste school shooter".

Allerede samme dag som Rosa var blevet anholdt, blev hun bortvist. Rosas mor fortæller, at hun ringede til rektor Lotte Büchert fra Slagelse Gymnasium for at høre, hvad planen var med Rosa.

Som Rosas mor husker det, var beskeden fra rektor helt tydelig: Rosa havde ikke en plads på skolen længere, fordi hun havde brudt skolens ordensregler. Kort efter lå der en besked i hendes e-boks med en officiel udmelding af Rosa fra Slagelse Gymnasium.

- I starten tænkte jeg, at jeg måske ikke ville blive bortvist, at jeg ville have en chance eller et møde eller sådan noget, fortæller Rosa.

Men Rosa fik ikke et møde om bortvisningen. Det mener hendes forsvarsadvokat, Lars Ulrik Pedersen, er kritisabelt:

- Forvaltningsretligt bør man partshøres, før man bortviser en elev fra en skole og ikke bare uden varsel meddele en bortvisning. Det er jo et stort indgreb overfor en pige, der går i gymnasiet, siger Lars Ulrich Pedersen til P1 Dokumentar.

Rektor på Slagelse Gymnasium, Lotte Büchert, forklarer i en mail til P1 Dokumentar, at det var en hastesag, og at hun i løbet af telefonsamtalen med Rosas mor drøftede bortvisningen. Lotte Büchert siger, at hun lyttede til morens argumenter for at beholde Rosa på gymnasiet og mener derfor, at hun har gennemført en mundtlig partshøring.

Fire gymnasier har sagt nej

Efter bortvisningen fra gymnasiet har Rosa bare tilbragt tiden derhjemme. Hun savner sine venner, men hun smiler lidt, da hun fortæller, at hun spiller meget computer.

Hvad tænker du, da du bliver bortvist?

- Jeg tænker på de gode venner, jeg har i skolen. De er gode til at hjælpe og sådan noget, fortæller Rosa.

Kort tid efter bortvisningen gik Rosa og hendes familie i gang med at lede efter et andet gymnasium. Familien håbede, at Rosa kunne fortsætte i 2.g med det samme, og med hjælp fra deres sagsbehandler hos kommunen henvendte de sig til fire omkringliggende gymnasier. Men det skulle hurtigt vise sig ikke at være så let.

- Jeg forstod det ikke. Jeg var virkelig forvirret. Jeg troede, at det ville være nemt for mig at komme ind igen, bare på en eller anden skole, siger Rosa.

Alle fire gymnasier afviste at tage Rosa ind som elev:

- Altså at alle skoler omkring mig bare sagde 'nej'... Jeg følte mig udstødt, siger hun.

(Foto: Frederik Hugo Ledegaard)

Frikendt i retten, dømt af gymnasierne

I november blev Rosa frikendt i retten.

- Jeg var virkelig glad, og jeg havde håbet på, at jeg kunne starte igen. Der havde jeg stadig håbet, at jeg kunne starte i skole det her år. Jeg tænkte, at det ville gøre en forskel. At skolerne gerne ville have mig, fortæller Rosa.

Familien spurgte yderligere to gymnasier, om de havde plads til Rosa. Men frikendelsen ændrede ikke noget.

Ingen af skolerne ændrede mening?

- Nej, slet ikke. Mange af dem sagde, at det var for min skyld som om, at jeg ville blive mobbet, eller at folk ville drille mig. Og nogen sagde, at der ikke var plads, siger Rosa.

Slagelse kommune oplyser, at nogle af gymnasierne gav begrundelsen, at de ikke havde plads, eller at deres skema ikke passede til Rosa. Andre sagde, at trusselssagen var for alvorlig eller ville gøre det svært for hende at koncentrere sig om skolen.

(Foto: Frederik Hugo Ledegaard)

Malte Sauerland-Paulsen, formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, mener, at det er forkert af skolerne at træffe den beslutning på Rosas vegne:

- Jeg køber det ikke, for hvis Rosa siger, at hun gerne vil starte, så skal det ikke være ledelsen, der siger 'det må du ikke, for du kommer til at få det dårligt'. Det virker som om, at man gør hende til et offer og dermed legitimerer, at man ikke selv vil tage hende ind.

Malte Sauerlaund-Paulsen mener også, at pladsbegrænsningen lyder som en usandsynlig begrundelse:

- Uden at vide for mange detaljer om, hvad grundlaget er for ikke at lukke hende ind, så virker det meget usandsynligt, at der ikke er et eneste gymnasium i nærområdet, der har plads til hende, siger han.

Ekspert: Systemet svigter Rosa

Det giver ikke mening for Rosas forsvarer, Lars Ulrich Pedersen:

- Jeg troede lidt naivt, at det måtte være helt åbenbart, at min meget søde og fornuftige klient kunne komme ind på et andet gymnasium. Jeg synes, at hun skal videre i sit liv. Det vil hun gerne selv, siger Rosas forsvarer til P1 Dokumentar.

Helle Rabøl, forsker i skolevrede og mobning for forskningsnetværket Noise, mener, at systemet svigter Rosa, og at afvisningerne kan forværre Rosas situation.

- Nu er hun jo ekskluderet. Ikke af kammeraterne, men af systemet. I værste tilfælde så skaber man et vredt subjekt, dét man ville undgå, siger Helle Rabøl.

Retssagen gav Rosa nye venner

Det er knap et halvt år siden, at Rosa lavede opslaget på Instagram. Status er nu, at seks gymnasier har afvist at lade Rosa fortsætte som 2.g-elev hos dem.

- Jeg havde håbet på, at jeg kunne starte igen i år, men så gik der så lang tid, og så fik jeg aldrig mulighed for det. Så jeg skal vente et år mere, så alle mine andre venner bliver færdige med skolen. Og så er der bare mig, som mangler et år til.

Efter afvisning på afvisning fik Rosa for nylig et nyt håb. Hun og hendes mor blev inviteret til et møde på Høng Gymnaisum. Høng tilbød derefter Rosa en plads hos dem næste sommer. Dog skal hun starte forfra som enten 1.g- eller HF-elev, så Rosa forsøger stadig at finde et gymnasium, hvor hun kan komme i 2.g.

Rosa taler stadig med sine venner fra Slagelse Gymnasium:

- Jeg ses stadig med mine venner. Der er ikke noget, der har ændret sig, fortæller Rosa.

Hun fik endda to nye venner fra Slagelse Gymnasium på grund af sagen, forklarer hun:

- Jeg havde set dem før, på skolen. De kom med i retten bare for at hjælpe mig, fordi de syntes, at det var synd for mig. De ville hjælpe mig og være der for mig og syntes faktisk, at jeg var en sød person.

Rosa er et dæknavn, da pigen ønsker at være anonym. Hendes rigtige navn er redaktionen bekendt.

Sagen mod Rosa er blevet anket til landsretten. P1 Dokumentar har spurgt Statsadvokaten, hvorfor de har valgt at anke sagen, men de vil ikke udtale sig om verserende sager.

TIP OS: Har du prøvet at blive bortvist uden partshøring eller haft svært ved at få en plads på et gymnasium? Skriv til os på skje@dr.dk.