Efter smitte på flere botilbud: Ansatte deler fortsat visirer

På Københavns Kommunes botilbud må ansatte deles om visirer. 'Det er ikke hensigtsmæssigt', mener ledende overlæge.

Det er urimeligt, at borgere på botilbud i Københavns Kommune skal risikerer at blive smittet med corona, fordi de ansatte deler visir, mener overlæge (ARKIV). (Foto: Sarah Christine Nørgaard © Scanpix)

Når pædagoger skal børste tænder, bade eller hjælpe borgere med anden personlig pleje, hvor der er risiko for dråbesmitte, skal de genbruge eller dele visirer med deres kollegaer.

Det viser en aktindsigt fra Københavns Kommune.

"De udleverede visirer og briller er til flergangsbrug, hvilket betyder, at de kan rengøres forsvarligt med sprit og derefter genbruges af samme eller en anden medarbejder", skriver Københavns Kommune om de 2.881 visirer, der er uddelt til botilbud under Borgercenter Handicap og Borgercenter Voksne.

Det møder kritik fra professor og ledende overlæge på Aarhus Universitetshospitals Institut for Klinisk Medicin, Svend Ellermann-Eriksen:

- Det synes jeg ikke, er hensigtsmæssigt. De skal være personbundne, så hver ansat har sit eget visir og dermed også selv har styr på, hvor rent det er.

Sagen kommer efter flere eksempler, hvor coronavirus er blevet spredt på flere botilbud. Det drejer sig blandt andet om bostedet Løvstikkevej 66 i Københavns Kommune, hvor 14 ud af 36 beboere samt et ukendt antal ansatte var smittet med coronavirus.

I en aktindsigt modtaget d. 27. maj, skriver Socialforvaltningen blandt andet, at visirer kan genbruges af flere medarbejdere. (Foto: Skærmbillede)

Deling kan være værre end intet visir

Svend Ellermann-Eriksen kalder de ansattes deling af visirer uforsvarlig.

Han understreger endda, at delingen af visirerne kan gøre dem til en større smitterisiko end den ellers ønskede beskyttelse.

- Det kan måske ende med at være en større risiko, end det er en fordel. Man risikerer at få forurenet sine hænder, hvis visiret ikke er blevet gjort tilstrækkeligt rent, og dermed skabe en kontaktsmitte – enten til sig selv eller borgerne.

Han understreger, at det blot kræver én ansat, der ikke gør visiret tilstrækkeligt rent, før en smittekæde kan begynde.

- Jeg synes, de burde have deres eget visir af hensyn til den måde, man håndterer visiret på. Hvis der kun er én ansat, som bruger det visir, så vil det kun være dén ansattes flora, der sidder på visiret og ikke mange forskelliges.

Ingen officielle anbefalinger om visirer

I de officielle anbefalinger fra Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen kan man læse, at pædagoger på landets botilbud bør have visir eller maske på for at beskytte både sig selv og borgeren mod eventuel dråbesmitte – uanset om der er mistanke om smitte eller ej.

Visirer eller masker skal bruges, når ansatte har tæt ansigt-til-ansigt kontakt med borgerne enten i mere end 15 minutter eller flere gange i løbet af dagen.

I anbefalingerne fremgår det også, at det er arbejdsgivers ansvar at sørge for, at de ansatte har de nødvendige værnemidler – for eksempel visirer – til rådighed.

De ansatte skal gøre visirerne rene med vand og sæbe eller en rengøringsserviet efterfulgt af en omgang desinficering.

Det fremgår dog ikke af hverken anbefalinger eller retningslinjer, hvorvidt de ansatte må dele visirerne.

SSI: Deling stiller høje krav til rengøring

Hos Statens Serum Institut vil man ikke fraråde, at ansatte deler visirer.

- Vi anbefaler, at man har sit eget visir, men vi fraråder ikke, at man deler, forklarer Brian Kristensen, der er sektionsleder for Statens Serum Institut. Han pointerer dog, at deling af visirer stiller højere krav til de ansattes rengøring deraf.

Men selvom Statens Serum Institut ikke vil fraråde deling af visirer, anerkender Brian Kristensen, at der er en større beskyttelse mod smitte, hvis alle ansatte har deres eget visir.

- Det er ingen hemmelighed, at det er bedre, at de ansatte har deres eget visir, for så er sandsynligheden, for at man bringer smitte videre, endnu mindre.

'Vi har fulgt alle anbefalinger'

Aktindsigten viser, at Socialforvaltningen ikke har uddelt visirer ud fra antallet af medarbejdere.

I en mail til DR Nyheder skriver vicedirektør for Socialforvaltningen og borgercenterchef i Borgercenter Handicap, Mette Boskov Vedsmand, at visirer kun skal bruges, når der er coronasmitte eller mistanke derom, og at de har fulgt alle anbefalinger:

- Vi har fulgt udmeldingerne fra Statens Serum Institut, og der står ikke noget om personlige visirer. Såfremt der kommer en anden melding, vil vi selvfølgelig ændre proceduren for at yde størst mulig sikkerhed i arbejdet.

FacebookTwitter