Skal man holde sit barn hjemme, hvis det har stoppet næse eller 11-taller ned mod overlæben - hvis der absolut ingen andre sygdomstegn er?
Det har indtil nu været uklart, og de danske kommuner har tolket retningslinjerne forskelligt.
Men nu slår Sundhedsstyrelsen fast: Ellers raske børn med klart snot kan sagtens komme i institution og skole.
Det siger konstitueret vicedirektør i Sundhedsstyrelsen, Helene Probst, nu.
- Det er helt almindeligt at have snot, især hvis det er lidt koldt, man dyrker motion, eller når børn leger udenfor. Det er ikke den slags snot, man skal blive hjemme med.
- Man skal blive hjemme, når man er syg. Hvis man er forkølet, lidt tung eller tæt i hovedet, gul-grønt snot - og nogle gange ondt i halsen eller hovedet. Det er typisk for børn, at de bliver lidt slatne, når de har den her forkølelsesvirus. Det er de børn, der skal blive hjemme, siger hun.
En vurderingssag
Det kommer til at være en vurderingssag for især forældre - i samspil med pædagoger, om et barn skal blive hjemme, lyder det fra Sundhedsstyrelsen.
Der kommer ikke et sæt sort-hvide retningslinjer.
- Kig på barnet. Har du at gøre med et sygt barn? Det er ikke så typisk, at man vågner og er snottet. Det er mere, hvis man har cyklet i modvind eller været ude at lege.
- Det vigtigste er bare, at syge børn holdes hjemme, siger den konstituerede vicedirektør.
Hun forklarer videre, at det måske er på tide med en generel kulturændring, i forhold til hvornår man tager på arbejde eller sender sit barn i institution.
- Jeg tror, mange er taget på arbejde eller har sendt sine børn i institution, hvis man bare har været lidt forkølet. Men det skal man altså lade være med, for vi vil rigtig gerne holde corona ude af institutionerne.
Derfor arbejder Sundhedsstyrelsen på noget mere borgerrettet information, der skal kunne læses af alle. Og så handler det om, at forældre og pædagoger skal bruge deres 'sunde fornuft'.
Danske kommuner har haft vidt forskellige politikker
I blandt andet Gladsaxe Kommune og Faxe Kommune har man ellers fulgt den politik, at børn med snottet næse skal fremvise en negativ coronatest eller holdes hjemme indtil 48 timer, efter næsen er holdt op med at løbe.
- Det gør vi, fordi vi følger Sundhedstyrelsens retningslinjer, og de siger, at vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at hindre udbredelsen af covid-19, forklarede borgmester i Gladsaxe Trine Græse i går.
Helt modsat har det stået til i eksempelvis Frederiksberg Kommune. De var en af de kommuner, der havde flest smittede per indbyggere i begyndelsen af epidemien.
- Der kunne vi ikke teste så godt, som vi kan i dag, og derfor så afviste vi også børn med løbenæse. Men efterhånden har vi fået testet en del børn med løbenæse og fundet ud af, at de ikke tester positive, og derfor har vi ændret vores retningslinjer, sagde Jannie Hjerpe i går.
- Vi skal også tænke på, at vi har nogle forældre i den anden ende.
I pædagogernes organisation, BUPL, mener man ikke, at det kan være op til den enkelte pædagog eller børnehaveleder at vurdere et barns symptomer, lød meldingen i går.
- Lige nu er det en urimelig opgave at lægge på skuldrene af pædagogerne, hvis ikke der er nogle klare retningslinjer og klar kommunikation fra forvaltningen. Så ser vi de misforståelser, vi ser nu, sagde faglig sekretær Mette Skovhus Larsen.