Efter succes med genbrugs-ølkrus: Andre storbyer afviser plastikforbud

København går enegang med kommunalt forbud mod krus af engangsplast.

Ni ud af 10 ølkrus på weekendens Northside Festival blev vasket og genbrugt. Fortsat er København dog eneste storby herhjemme, der har forbudt engangskrus af plast. (Foto: Mikkel Berg Pedersen © Scanpix)

På Northside-festival i weekenden blev ni ud af 10 ølkrus vasket og genbrugt. Succesen kommer kort efter, at Københavns Kommune besluttede at forbyde brugen af engangskrus af plastik på kommunale arealer.

Men hverken Aarhus, Odense eller Aalborg har planer om at kopiere hovedstaden og indføre kommunale forbud mod plastikkrusene.

Et egentlig forbud er ikke på tale i landets næststørste by, der blandt mange andre arrangementer huser Aarhus Festuge.

- Vi arbejder intensivt på at genanvende mere af vores affald og ser, hvad vi kan gøre, for at for eksempel plastikkrus og -tallerkener ved arrangementer ikke havner de forkerte steder, oplyser rådmand for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek (V) i et skriftligt svar.

Meldingen er den samme fra Odense og Aalborg.

Kommunalt forbud mod engangskrus

I sidste uge vedtog Københavns Kommune et forbud mod engangskrus af plastik, der fra næste år skal gælde for alle større arrangementer, der finder sted på kommunale områder. Det gælder blandt andre gadefestivalen Distortion samt 1. Maj og storskærmsarrangementer i Fælledparken.

Ifølge kommunens beregninger vil forbuddet spare klimaet for 2.000 tons CO2 ved de store arrangementer. I stedet for de klassiske fadølskrus af tynd plastik er det meningen, at krusene skal kunne vaskes og genbruges.

Odense Kommune oplyser, at man har bemærket hovedstadens forbud, men har ingen planer om at gå samme vej. Aalborg Kommune arbejder på en ‘plasthandlingsplan’, men har endnu ikke taget stilling til individuelle plastiktyper.

Aarhus Kommune oplyser, at man har en ambition om at blive ‘nordens reneste by’. For at nå det mål, samarbejder kommunen med arrangørerne om at nedbringe mængderne af affald.

- Her kan Northside fremhæves som frontløbere, og jeg håber, at andre af byens arrangører kan lære af festivalens erfaringer, skriver Bünyamin Simsek.

Premiere på stor opvaskemaskine

I samarbejde med Northside-festivalen havde Tuborg- og Carlsberg-bryggerierne i weekenden premiere på en 13,4 meter lang, mobil opvaskemaskine, der er konstrueret til netop at spare atmosfæren for CO2 efter engangskrus.

På Northside blev 95 procent af de pant-belagte ølkrus returneret, vasket og genbrugt. Bryggeriet oplyser, at man nu ser et marked for ølkrus, der kan genbruges.

- Vi har valgt at teste de vaskbare glas og den nye opvaskemaskine sammen med de fire store festivaler, fordi de har været med til at udvikle ideen. Men hvis alt går vel, går vi nu i dialog med en række mindre kunder landet over omkring tilsvarende løsninger. Opvaskemaskinen er for stor til mindre events, så her er der brug for andre løsninger, siger Kasper Elbjørn, informationschef for Carlsberg og Tuborg.

Den mobile kæmpeopvasker ruller nu videre til blandt andet Roskilde Festival, hvor genbrugskrus skal erstatte over én million engangskrus.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter