Efter svigt og overgreb: Nu lukker kostskole i Nordsjælland

Kostskoles bestyrelse melder ud, at de lukker kostskole i Gilleleje efter kritik.

Havregården Kostskole ligger i Gilleleje i Gribskov Kommune i Nordsjælland. (Foto: Dr © DR)

Efter flere alvorlige svigt og overgreb på Havregårdens Kostskole melder bestyrelsen nu ud, at de lukker skolen.

- Bestyrelsen har truffet den beslutning, at Havregården skal lukke. Vi tror ikke på, at vi kan få genoprettet den tillid, der er brug for, for at Havregården kan fungere som et trygt sted, siger Jonas Fedder Witt, bestyrelsesformand på kostskolen.

Beslutningen er også taget, fordi bestyrelsen ikke tror, det er realistisk at imødekomme Socialtilsynet krav til skolen.

- Vi må erkende, at vi ikke kan levere den plan, Socialtilsynet gerne vil have. Socialtilsynet snakker om, der skal et mirakel til. Den opgave tror vi ikke, vi kan svare på, siger Jonas Fedder Witt og fortsætter:

- Vi kan også konkludere, at der ikke ligefrem er folk, der står i kø for at blive indskrevet på Havregården. Dermed tror vi ikke, at Havregården kan finde et økonomisk fundament for at fortsætte.

Rolig lukning

Skolelukningen sker, efter at DR tidligere på ugen kunne fortælle om svigt af børn og unge på Havregården Kostskole. Kort efter historierne blev publiceret, blev skolens forstander politianmeldt af skolens bestyrelse.

Bestyrelsesformanden udmelding om lukningen betyder, at de sårbare børn og unge nu skal hjælpes videre i deres liv.

Af hensyn til de sårbare børn og unge på skolen vil nedlukningen ske på en rolig måde, fortæller Jonas Fedder Witt:

- Der bliver taget hensyn til, at de her børn skal finde et andet sted at være. Det er ikke noget, der skal ske hen over natten. Vores umiddelbare vurdering er, at når vi når juleferien, vil der ikke længere være børn på Havregården, siger han og fortsætter:

- Jeg er glad for, at Socialtilsynet tror på den plan, vi nu har lagt, og at de finder det forsvarligt at lade driften fortsætte lidt endnu på baggrund af vores tiltag.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Erkender medansvar

Kostskolen er af Socialtilsynet blandt andet blevet kritiseret for ikke at informere om seksuelle overgreb blandt eleverne samt at tage for svage børn ind.

For nyligt fyrede bestyrelsen kostskolens mangeårige forstander, Morten Ulrik Jørgensen.

Nu erkender Jonas Fedder Witt, at kostskolens bestyrelse også har et medansvar for de kritiske forhold, som Socialtilsyn Hovedstaden har fundet på skolen.

- Bestyrelsen på Havregården vedkender os det ansvar, vi har, men vi må også erkende, at vi ikke har fået alle de rigtige informationer, siger Jonas Fedder Witt.

Han fortæller, at skolens nu fyrede og politianmeldte forstander Morten Ulrik Jørgensen har undladt at sende oplysninger om de kritiske forhold på skolen til bestyrelsen

Blev advaret

Ifølge Jette Viekilde Pedersen, der stoppede som ansat på skolen i 2018, hvor hun blandt andet havde rollen som sikkerhedsrepræsentant, fik bestyrelsen dog besked om, at røde advarselslamper blinkede, før Socialtilsynet og P1 Dokumentar gik ind i sagen.

Den nu pensionerede Jette Viekilde Pedersen fortæller til DR, at hun to gange advarede bestyrelsen om problemerne på skolen.

- Jeg fortalte, at selve visitationen af elever ikke passede ind. Den var for bred. Alle børn taber på at være der. De elever, der havde brug for mere støtte, blev skældt ud, og de, der havde brug for mere og nærhed og kærlighed, kunne ikke få det.

Jonas Fedder Witt fortæller, at han har været i dialog med lærerne, men han erkender, at han kunne have lyttet bedre til deres advarsler:

- Jeg har haft mange og lange snakke med personalet om de her problemer. Jeg vedstår, at vi ikke har været gode nok til at lytte i den her situation.

Fyret forstander erkender fejl

DR har været i kontakt med Havregårdens nu fyrede forstander Morten Ulrik Jørgensen i sagen.

Han understreger, at han overordnet er tilfreds med sit arbejde på skolen. Han erkender dog, at der er blevet begået fejl:

- Jeg mener, at Havregården har været og er et rigtigt godt sted. Selvfølgelig laver vi fejl, og selvfølgelig har jeg også lavet fejl. Som sagt hører du mig ikke på nogen måde, at ikke at ville undskylde eller beklage, hvis jeg har gået over nogen grænser, siger Morten Ulrik Jørgensen.