Efter svindelmistanke: Socialstyrelsen åbner pengekassen igen

Omkring 90 foreninger og kommuner vil i første omgang modtage det tilskud, de venter på.

64-årige Anna Britta Troelsgaard Nielsen er internationalt efterlyst for at have overført 111 millioner tilskudskroner til sig selv. (Foto: Nils Svalebøg © Scanpix)

Socialstyrelsen er så småt klar til igen at udbetale tilskudsmidler.

Kassen blev for nyligt smækket i, efter styrelsen fik mistanke om, at en betroet medarbejder gennem en længere årrække har trukket 111 millioner kroner ud til sine egne konti ved at ændre på kontooplysningerne i styrelsens udbetalingssystem.

Derfor har Socialstyrelsen bedt alle dem, der modtager tilskud, om at oplyse deres kontonumre på ny. Dermed vil de sikre, at det fremadrettet er de rigtige konti, der bliver overført penge til.

- Vi har allerede modtaget cirka 90 kontonumre fra vores tilskudsmodtagere og er nu i gang med at genoptage udbetalingerne af de forsinkede midler til foreninger og kommuner, oplyser styrelsen i en pressemeddelelse.

Venter på oplysninger fra andre

Socialstyrelsen ønsker ikke at stille op til interview om sagen, men oplyser, at pengene vil løbe ind på de første 90 modtageres konti i starten af næste uge.

Styrelsen opfordrer desuden dem, der endnu ikke har indsendt deres kontonumre, og som venter på tilskud, til at sende oplysningerne snarest, så deres tilskud også kan blive overført.

Der går ifølge styrelsen cirka tre til fem arbejdsdage, fra oplysningerne er modtaget, til pengene kan stå på modtagernes konti.

- Socialstyrelsen behandler de indkomne oplysninger så hurtigt som muligt, så de berørte foreninger kan komme videre med deres indsatser for børn og socialt udsatte borgere, står der i pressemeddelelsen.

Endnu ingen penge til forbund for udviklingshæmmede

Da Socialstyrelsen i første omgang tilbageholdt udbetalinger, udløste det kritik fra frustrerede foreninger, som ikke blev informeret forinden. De kunne blot konstatere, at pengene holdt op med at komme.

Hos Landsforbundet for Udviklingshæmmede har man endnu ikke indsendt kontooplysningerne. Faktisk har projektchef Jane Jensen ventet utålmodigt på at blive kontaktet af styrelsen for at få at vide, hvordan de kan få de lovede midler.

Derfor er hun overrasket over, at Socialstyrelsen allerede nu er i gang med at udbetale til andre.

Efter henvendelsen fra DR Nyheder har hun tjekket sin mailboks, postkassen og andre kommunikationsveje for at se, om der skulle ligge et brev fra styrelsen og vente på at blive åbnet.

- Men det gør der ikke, siger Jane Jensen.

- Hele sagen er bare for ringe. For det første lukkede de bare ned uden at sige noget, og det kan de ikke være bekendt. Så ringede jeg til dem to dage i træk, fordi vi ikke havde fået pengene, og det blev forklaret med it-problemer. Da årsagen så kom frem, afventede jeg lidt, om der snart kom noget fra styrelsen.

Svindelmistænkt var betroet medarbejder

Den hovedmistænkte i svindelsagen, 64-årige Anna Britta Troelsgaard Nielsen, er mistænkt for at have kanaliseret de mange millioner kroner videre til egne konti ved enten at ændre på kontooplysningerne i tilskudssystemet eller ved at overføre til fiktive projekter.

Hun har arbejdet i Tilskudsadministrationen, som de seneste år har hørt under Socialstyrelsen, i mere end 40 år. Svindlen med satspuljemidlerne menes at have fundet sted mindst siden 2002.

Mistanken mod hende opstod i august i år i forbindelse med et tilsyn, hvor der blev opdaget uregelmæssigheder i udbetalingerne til en kommune.

Den efterfølgende undersøgelse viste ifølge Socialministeriet, at den mistænkte havde overført penge til sig selv.

Hun var på daværende tidspunkt fraværende fra sit arbejde og blev derfor bortvist uden selv at være til stede. Senere er hun blevet varetægtsfængslet in absentia og efterlyst internationalt.

Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet oplyste forleden, at politiet har en god idé om, hvor Anna Britta Troelsgaard Nielsen befinder sig.

Foruden den 64-årige kvinde fra Hvidovre er tre personer sigtet i sagen, alle for hæleri af særlig grov beskaffenhed.

Facebook
Twitter