Efter tre dage på ’jobbet’: Kritik af hygiejnen ved private kviktest fra SOS

Regioner beder SOS få løst sine problemer med det samme. Det halter særligt med hygiejnen på nogle teststeder.

Der skal strammes op på forholdene omkring blandt andet hygiejne og mulighed for at holde den rigtige afstand ved flere af SOS Internationals teststeder, oplyser Region Midtjylland. (Foto: Thilo Schmuelgen/Reuters/Ritzau Scanpix)

Det er aldrig rart at få en dårlig start på et nyt job.

Det erfarer man lige nu hos virksomheden SOS International, som fra i mandags har haft ansvaret for at udføre kviktests i fire af landets fem regioner.

Randers-virksomheden Carelink står for testning i Region Syddanmark.

SOS International bliver blandt andet kritiseret for ikke at have styr på hygiejne, værnemidler og muligheden for at holde afstand, for ikke at overholde aftaler om at møde op på bestemte steder og tidspunkter og for at være svær at komme i kontakt med.

Allerede onsdag var SOS's ledelse derfor indkaldt til et møde med Region Midtjylland, der har stået for at forhandle aftalen om testning på plads på vegne af alle regionerne.

- Der er store opstartsvanskeligheder mange steder i regionerne lige nu, og det er særligt dem, der dækkes af SOS International, siger Dorte Christensen, der som afdelingschef for Indkøb og Medicoteknik stod i spidsen for at lave aftalerne med de to private udbydere.

- Vi har fået klager fra borgerne om blandt andet manglende hygiejne, og kommunerne har problemer med at komme i kontakt med folkene fra SOS. Det er vi ikke tilfredse med, og derfor har vi haft et møde onsdag, siger Dorte Christensen.

- Det er et møde, hvor vi har præsenteret dem for de her problemer. Det er specielt med fokus på hygiejneområdet. De skal overholde de retningslinjer, der ligger fra Sundhedsstyrelsen.

I dag klokken 12 er der endnu et møde mellem de to parter, hvor målet er at lave en plan for, hvordan de omtalte problemer bliver løst.

Hos SOS International beklager administrerende direktør Niels Krag Printz situationen.

- Den aktivitet, vi har haft omkring den udkørende kapacitet, har haft en relativt dårlig opstart omkring planlægningen. Der udstår stadig en række ting omkring den, og det arbejder vi intenst med regionerne om lige nu, siger Niels Krag Printz.

- Hvad siger du til kritikken af hygiejnen?

- Vi har drevet testcentre som nogle af de første siden slutningen af september. Det er først nu, vi oplever kritik, men der er ingen diskussion om, at det skal være i orden, når det gælder hygiejne og afstandskrav.

- Siden i går har vi haft fat i alle de ansvarlige på teststederne og gennemgået de konkrete problemer, og vi har indskærpet, at der skal følges op på instrukserne om, hvordan man skal overholde de sundhedsfaglige forhold, og hvordan processerne skal køre, siger Niels Krag Printz.

Testcentre bliver smittesteder

Peter Kamp Busk er ph.d. og lektor i medicinalbiologi på Roskilde Universitet.

Han påpeger, at hvis ikke der er styr på hygiejnen og forholdende på teststederne, så laver man et testcenter om til et sted, hvor man risikerer at blive smittet.

- Ideen med testning er jo, at man går ind og bliver testet, når man har mistanke om at være smittet. Et sted, hvor man tester, vil der være en høj koncentration af covid-19, så der skal hygiejnen selvfølgelig være i top. Det er ét af de få steder, hvor folk stadigvæk mødes, siger Peter Kamp Busk.

Torben Hollmann, formand for social- og sundhedssektoren i FOA, mener, at situationen lige nu bekræfter en mistanke, han havde på forhånd.

- Vi oplever det, vi frygtede. Nemlig at det er svært for et privat firma at få test ud til de enkelte plejecentre i den yderste afkrog af en kommune. Det er ikke lykkedes endnu, og det er vi selvfølgelig kede af, siger Torben Hollmann.

- Vi er i gang med at danne os et overblik, men vi kan sige allerede nu, at det er i alt for mange kommuner, at det ikke er lykkedes at få det ud på alle plejecentre. Det har den konsekvens, at de medlemmer, jeg repræsenterer, ikke har mulighed for at blive testet, før de skal på arbejde, og dermed har de en risiko for at smitte kolleger, men også borgere, som ikke er vaccineret.

Ifølge kontrakten mellem regionerne, SOS International og Caretime skulle der foretages 100.000 kviktest hver dag af de to udbydere, men tallet ligger lige nu på kun godt 14.000 daglige test.

40.000 test skal foretages i faste testcentre og 60.000 skal være mobile. De mobile vil foreløbig primært blive brugt på ældreområdet.