Efter trussel om skoleskyderi: Rosa frifundet i Landsretten

17-årige Rosa blev i dag frifundet efter sag om skoletrussel på Instagram.

Rosa blev i november frifundet i byretten i Næstved, hvorefter anklagemyndigheden ankede sagen til Landsretten, som i dag altså stadfæstede byrettens dom. (Foto: Frederik Hugo Ledegaard)

En 17-årig pige fra Slagelse blev i dag frifundet ved Østre Landsret. Hun har været tiltalt for trusler mod sit gymnasium, efter hun i september lagde et opslag på Instagram med teksten ”jeg bliver den næste school shooter guys – LMAO watch out”.

Efter opslaget på Instagram blev Rosa anholdt og tiltalt for at fremsætte en trussel, der kan fremkalde alvorlig frygt for andres liv, helbred eller velfærd. Ifølge Rosa var opslaget ment som en joke, og det var aldrig hendes mening at true eller skræmme nogen, har hun tidligere fortalt til P1 Dokumentar.

Rosa blev i november frifundet i byretten i Næstved. Anklagemyndigheden har efterfølgende anket sagen til Landsretten, som i dag stadfæstede byrettens dom.

Rosas forsvarer, Lars Ulrich Pedersen, er tilfreds med sagens udfald:

- Vi er glade for, at hun er blevet frifundet igen.

Uenighed blandt dommerne

Landsrettens seks dommere var dog ikke enige om afgørelsen i sagen. Tre af rettens dommere stemte for at frifinde Rosa, fordi de ikke mente, at hun havde haft forsæt til at true nogen.

Men de resterende tre dommere mente, at Rosa burde have vidst, at sådan et opslag kunne fremkalde frygt hos andre. Ved en 3-3-afgørelse falder dommen til fordel for tiltalte, hvorfor Rosa endte med at blive frifundet.

- Vi kan sagtens leve med en 3-3-afgørelse. Hun er lykkelig for, at sagen har fået en afslutning, lyder det fra Rosas forsvarer, Lars Ulrich Pedersen.

Anklager Kristian Kirk Petersen accepterer dagens afgørelse i Østre Landsret.

- Det var en hårfin afgørelse. Vi tager det til efterretning, lyder det fra Kristian.

”Jeg bliver den næste school shooter guys, LMAO, watch out"

Hele sagen begyndte, da Rosa en septemberaften tæt på midnat delte en selfie på sin Instagram, hvorpå hun skrev teksten “jeg bliver den næste school shooter guys, LMAO watch out.”

17-årige Rosa skrev i september 2018 på sin Instagram, at hun blev "den næste school shooter".

Tidligere samme aften havde Rosa været sammen med et par venner, hvor de blandt andet havde diskuteret skoleskyderier i andre lande. Ifølge Rosa skulle opslaget derfor forstås som en joke, som især var tiltænkt de venner, hun havde været sammen med den aften.

Men sådan gik det ikke. Da Rosa morgenen efter mødte i skole, blev hun mødt af politifolk bevæbnet med automatvåben og skudsikre veste. De lagde Rosa i håndjern og tog hende med til afhøring på politistationen.

Politiet var blevet kontaktet af gymnasiets rektor Lotte Büchert, som havde fået en henvendelse fra en bekymret mor til en pige i Rosas klasse, som havde set Rosas opslag på Instagram. Ifølge rektoren var flere elever på skolen bange og ville ikke tage i skole, og derfor kontaktede hun politiet.

Forsvarer: Det var en spøg

I retten lagde forsvarer Lars Ulrich Pedersen vægt på, at Rosas opslag skal forstås i den sammenhæng, som det er fremsat – på Instagram til Rosas jævnaldrende venner. Desuden indikerer forkortelsen ’LMAO’, at der er tale om en spøg.

Lars Ulrich forklarede, at den voldsomme retorik er en almindelig måde at udtrykke sig på for unge mennesker, og at opslaget blot var et forsøg på et lave en dum joke og få opmærksomhed.

Ifølge anklager Kristian Kirk Petersen burde Rosa derimod have vidst, at opslaget kunne fremkalde frygt for andres liv, helbred eller velfærd. Forkortelsen ’LMAO’ var ifølge Kristian ikke nok til at ophæve en så voldsom udtalelse.

Afvist af otte gymnasier

Samme dag som Rosa blev anholdt, blev hun bortvist fra Slagelse Gymnasium for at have brudt skolens ordensregler.

Rosa og hendes familie gik kort efter i gang med at finde et nyt gymnasium til Rosa og håbede, at hun kunne fortsætte i 2.g med det samme.

Men det viste sig dog ikke at være så let. I Østre Landsret fortæller Rosa, at hun er blevet afvist af otte gymnasier. Hun har derfor bare tilbragt tiden derhjemme. Hun har nu endelig fået plads på VUC og er startet på en HF-uddannelse.

Rosa er ikke pigens rigtige navn. P1 Dokumentar kender hendes navn. Hun er anonymiseret af hensyn til hendes privatliv.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk