Efter urolighederChristiania: 'Totalt vanvittigt at give kommunemillioner til byfornyelse'

Konservativ gruppeformand i København ryster på hovedet over, at kommunen har afsat 20 millioner kroner til fristaden.

Christiania skal over de kommende år modtage 20 millioner skattekroner til byfornyelse. De Konservative, Liberal Alliance og Venstre i Københavns borgerrepræsentation stemte imod, men forslaget blev vedtaget alligevel. Arkivfoto (Foto: Sofie Mathiassen © Scanpix)

Det er totalt vanvittigt og helt forrykt, at København sidste år forpligtede sig til at give 20 millioner kroner fra kommunekassen til at lave en byfornyelse på Christiania.

Sådan lyder den skarpe kritik fra Jakob Næsager, der er gruppeformand for De Konservative på Københavns Rådhus.

- Danskerne og københavnerne er dobbelt til grin. Først bliver Christiania solgt til spotpris til christianitterne, og efterfølgende betaler Københavns Kommune for, at de kan få renoveret de ejendomme, de har købt meget billigt, siger han og fortsætter:

- Det er totalt forrykt, ikke mindst når de samtidigt angriber den hånd, som først har givet dem området og derefter har betalt for at renovere det.

Jakob Næsager refererer til den såkaldte partnerskabsaftale mellem Københavns Kommune og Fonden Christiania, som blev stemt igennem i december 2016.

Her stemte De Konservative, Liberal Alliance og Venstre imod, at der over de kommende år skal afsættes 20 millioner skattekroner til at finansiere 11 konkrete initiativer, som skal forny området. Forslaget blev dog vedtaget, da de resterende partier stemte for.

Dybt rystet over stenkast

Gruppeformanden har tidligere luftet sin kritik af aftalen, men efter at politiet blev overdænget med kasteskyts i to omgange på Christiania i går, opfordrer han til, at man endnu engang diskuterer, om fristaden skal støttes med skattekroner fremadrettet.

Hvem, der kastede sten mod politiet, er der dog ikke enighed om. Ifølge Københavns Politi var det narkohandlere og banditter, men christianitterne siger, at de ikke kender stenkasterne. Staden var nemlig fyldt med gæster i torsdags, hvor det var lønningsdag, og hvor gadefestivalen Distortion bragede afsted i København, er meldingen fra fristadens talsmand, Hulda Mader.

- Jeg er dybt rystet over, hvad der skete i går. Christianitterne taler om, at de gerne vil behandles som alle andre, men de opfører sig bestemt ikke som resten af København, siger Jakob Næsager.

- Det skal være sådan, at politiet kan færdes frit på Christiania ligesom i alle andre bydele i København, siger han og vil nu have en grundlæggende diskussion om bevillingen på Københavns Rådhus.

- Men jeg frygter, at det bliver for døve øre, siger han.

S: Pusher Street er ikke Christiania

En, der ikke er enig med ham, er Laura Rosenvinge, som er politisk ordfører for Socialdemokraterne på Københavns Rådhus. For man kan ikke bare slå Christiania i hartkorn med Pusher Street, mener hun.

- Man skal adskille Pusher Street og Christiania. Christiania har mange gode værdier og er ikke at forglemme en stor turistattraktion i København, som vi er stolte af at vise frem.

- Når Jakob Næsager siger, som han gør, synes jeg, det er lidt mærkeligt. Vi har jo ikke givet pengene direkte til pusherne. Pengene skal bruges til byfornyelse på Christiania, som er til glæde for alle dem, der færdes på Christiania, siger Laura Rosenvinge.

DR Nyheder har forsøgt at få en kommentar fra overborgmester Frank Jensen (S). Han har ikke ønsket at stille op til interview i dag.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk