Efterlyser nuancer i debatten: En hånd på låret er ikke nødvendigvis en krænkelse

Der skal være plads til at udvise dårlig dømmekraft uden at blive stemplet som krænker, mener Carolina Magdalena Maier.

(Foto: Colourbox/Søren Winther Nørbæk)

En politiker lægger sin hånd på en ung partifælles lår.

Hvad er det? En krænkelse eller et udtryk for dårlig dømmekraft?

Spørger man tidligere folketingsmedlem for Alternativet Carolina Magdalene Maier, er svaret sidstnævnte; dårlig dømmekraft.

I et indlæg på altinget.dk i går, kalder hun det en faldgrube for MeToo-debatten, hvis vi som samfund ikke formår at skille de to ting ad.

- Det er det, fordi dårlig dømmekraft er noget, vi alle kommer til at udvise i løbet af livet. Derfor skal der være plads til, at vi udviser den en gang imellem, siger Carolina Magdalena Maier, der i dag er sekretariatschef i Dansk Folkeoplysnings Samråd.

Den nu detroniserede radikale leder Morten Østergaard satte for alvor skub i debatten, da han stod frem og fortalte om sin hånd på låret af partifælle Lotte Rod.

Carolina Magdalena Maier synes ikke, at Morten Østergaard er et sagesløst offer i den sag, og hun har forståelse for, at han trak sig som følge af sin håndtering af sagen.

Til gengæld mener hun, at der må tegnes en tydelig skillelinje mellem de to begreber - krænkelser og dårlig dømmekraft - hvis diskussionen fortsat skal give mening.

- Ellers udvander vi den her debat, for så formår vi ikke at sætte fokus på det, der er det vigtige, nemlig at få gjort op med den decideret krænkende adfærd, siger hun.

Carolina Magdalena Maier repræsenterede Alternativet i Folketinget, men har siden forladt politik. (Foto: Olafur Steinar Gestsson © Scanpix)

Må ikke stå uimodsagt

Men hvordan når man frem til en fælles forståelse af, hvad en krænkelse er?

- Vi skal ikke have en nedskrevet norm, men vi skal anerkende, at det er et grænsefelt og afhængig af kontekst. Hvis vi definerer det sådan, at alt fra at man siger "godmorgen, smukke", til at man voldtager en praktikant på et toilet (som det samme, red.), så har vi ikke noget handlerum som mennesker, mener Carolina Magdalena Maier.

Men hun tager fejl, for det er ikke den manglende skillelinje, der er problemet. Tværtimod, siger Anja C. Jensen, der er næstformand i HK Privat og en aktiv stemme i debatten.

Hun spidsede ører i morgentrafikken, da hun hørte morgenens interview med den tidligere folketingspolitiker på P1.

- Jeg var lige ved at ringe ind, for jeg tænkte, at det ikke måtte stå uimodsagt, fortæller hun om sin reaktion.

- For jeg synes først, at det begynder at blive farligt, når vi fokuserer på, om det ene eller det andet er en krænkelse, siger hun.

Anja C. Jensen er næstformand i HK Privat. (Foto: Dr © dr)

Drejer man diskussionen hen på detaljer i profilerede enkeltsager, gør man nemlig potentielle ofre en bjørnetjeneste, mener hun.

- Det er farligt, hvis det bliver sagt, at der er en grænse for, hvad vi vil diskutere. For så får vi også lukket munden på de mange kvinder, der bliver udsat for små krænkelser. For alting starter i det små. Det starter ikke med et overgreb på et toilet.

Morten Østergaards hånd indtog overskrifterne den 7. oktober, da han fortalte, at han i 2011 havde lagt den på Lotte Rods lår. (Foto: Martin Sylvest © Scanpix)

Følelser må ikke være afgørende

Den forhenværende alternativist påstår ikke at ligge inde med et klart svar, men hun efterlyser nuancerne.

- Jeg har den største respekt for alle dem, der står frem med deres historier nu, men jeg vil også gerne anholde den her ide om, at det altid er kvindens subjektive følelse, der afgør, om der er tale om en krænkelse.

- For så er vi i et univers, hvor vi kvinder har magten til at definere enhver form for intention fra en mand, uagtet den er krænkende eller ej. Det synes jeg er forkert, siger hun.

Men det må nødvendigvis være den enkelte, der afgør, hvornår grænsen er overskredet, uanset om "hun jo selv dansede med ham eller gik med videre i byen", som Anja C. Jensen siger.

- Jeg vil ikke bestemme, om hun har været udsat for en krænkelse. Hvis hun siger, hun har det, så må vi tage udgangspunkt i det. Det betyder ikke, at nogen skal hænges ud i morgen, men bare at vi må tage debatten derfra.

- Hvis vi begynder at bagatellisere det, når magtfulde mænd piller ved kvinder, der står under dem, så er der meget færre, der vil stå frem, siger næstformanden i HK Privat.

FacebookTwitter