Efterlyser regler for at bedøve patienter ind i døden

Omkring 50 døende anslås hvert år at få blive bedøvet ind i døden. Nu skal der være fælles retningslinjer.

Det anslås, at ca. 50 patienter hvert år får så meget smertestillende medicin, at de sover ind i døden.

Aktiv dødshjælp er forbudt i Danmark, men hvert år vælger læger at bedøve døende og stærkt lidende danskere med så meget medicin, at de mister bevidstheden og sover bevidstløse ind i døden.

Palliativ dyb sedering og er lovligt, når almindelig smertelindring ikke er tilstrækkelig - også selv om konsekvensen kan være, at døden indtræffer tidligere.

Hos Dansk Selskab for Palliativ Medicin anslår man, at omkring 50 døende hvert år bliver palliativt dybt sederet, og for at sikre en mere ensartet praksis er man nu på vej med et sæt fælles kliniske retningslinjer, skriver Jyllands-Posten.

Lægerne skal ikke indberette tilfældene, og hvert enkelt hospice har egne retningslinjer for, hvornår og hvordan behandlingen iværksættes.

Ifølge overlæge Bodil Abild Jespersen, Aarhus Universitetshospital, der er formand for selskabet vil man lægge op til, at kun patienter med en forventet restlevetid på "få timer eller dage" må sederes.

Yderligere skal lægerne sikre sig, at den døende er klar over, at konsekvensen stort set altid er, at patienten aldrig vågner op igen.

Ifølge formanden for Det Etiske Råd, lektor, ph.d. Jacob Birkler, er der brug for både retningslinjer og det, der er blevet kaldt "aktiv dødshjælp light".

/ritzau/

Hvert år bedøver læger døende og stærkt lidende danskere med så meget medicin, at de mister bevidstheden og sover bevidstløse ind i døden. Nu ønsker Etisk Råd retningslinjer.

Opslået af DR Nyheder på 10. februar 2016