Efterlyst terrorsigtet vil hjem til Danmark: Hvervede første dømte IS-kriger

29-årige Jacob El-Ali bedyrer, at han blev hjernevasket og tvunget til at tilslutte sig Islamisk Stat.

Den terrorsigtede Jacob El-Ali vil hjem til Danmark, hvor han kan forvente at blive retsforfulgt. Arkivfoto.

Den terrorsigtede danske statsborger Jacob El-Ali står i dag frem i Radio24syv, hvor han bedyrer, at han vil tilbage til Danmark og retsforfølges, men at han har stødt panden mod en mur hos alle danske myndigheder. Derfor er han lige nu strandet i Syrien ved grænsen til Tyrkiet.

Danmark har efterlyst 29-årige Jacob El-Ali internationalt, og han blev varetægtsfængslet in absentia i 2015, efter at han i 2014 poserede på billeder på Facebook med afhuggede hoveder og blodige, hovedløse lig i den syriske by Raqqa.

Ligeledes bar han et våbenbælte med pistol og håndgranat og et bælte på brystet med påskriften ”Islamisk Stat for Irak og Levanten” på de makabre billeder.

Jacob El-Ali er registreret udrejst af Danmark i september 2013, hvorefter han angiveligt drog til Syrien. Det er PET's vurdering, at han i 2014 befandt sig i Raqqa, og at han var en del af Islamisk Stat.

I interviewet med Radio24Syv siger den terrorsigtede dog, at han i første omgang kæmpede for Den Fri Syriske Hær, men da Islamisk Stat i 2014 indtog Raqqa, blev han hjernevasket og tvunget til at kæmpe på terrororganisationens side.

Har været i kontakt med flere syrienskrigere

Jacob El-Alis forsvarsadvokat, Mette Grith Stage, vil ikke udtale sig om, hvordan hendes klient stiller sig til terrorsigtelserne, og om forklaringen om 'hjernevask' bliver en del af en dansk retssag.

- Han må komme til Danmark, og så må dommeren vurdere, om der er hold i den sigtelse, der er rejst i mod ham, siger hun.

Jacob El-Ali har ikke længere sit danske pas - hvad der er sket med det, er uvist.

Mette Grith Stage fortæller, at hun har været i kontakt med anklagemyndigheden hos Københavns Politi. Hendes forslag har været, at El-Ali skulle have et provisorisk pas, altså et nødpas, så han kunne komme hjem til Danmark.

- Men det har de afvist og sagt, at min klient skal kontakte den tyrkiske ambassade i Ankara eller konsulatet i Istanbul. Det er dog umuligt, når Tyrkiet ikke vil lade ham rejse ind i landet, siger hun.

Tæt kontakt til danske Syrien-krigere

Ifølge DR Nyheders oplysninger har Jacob El-Ali under sit ophold i Syrien boet i Manbij-provinsen i Syrien, og han har haft tæt kontakt til flere andre syrienkrigere, som også formodes at have tilsluttet sig Islamisk Stat.

Blandt disse er Ahmed El-Haj, som optræder på en video, hvor han skyder til måls efter danske politikere, og nu sidder varetægtsfængslet på syvende måned i Tyrkiet.

Jacob El-Ali har også gentagne gange været i kontakt med Enes Ciftci, som er den første dømte danske syrienkriger. Han fik seks års fængsel og fik frataget sit danske statsborgerskab sidste år.

Det kom frem i retssagen mod Ciftci, hvor han direkte pegede på, at det var Jacob El-Ali, som ville have ham til Syrien. En rejse, der kun mislykkedes, fordi myndighederne tog passet fra Enes Ciftci.

I sagen viste anklageren også en række chats mellem de to på Skype fra 2015, hvor de to taler om, at Enes Cifcti skal rejse til Syrien og tilslutte sig Islamisk Stat, hvor Jacob El-Ali er kriger.

De to skriver blandt andet om, hvor mange penge Enes Ciftci skal have med, og at Jacob El-Ali kan hente ham ved grænsen til Tyrkiet.

En af samtalerne er fra den 14. marts 2015, men her må Jacob El-Ali pludselig gå fra computeren:

- Jeg skal til kamp nu. Ved ikke, hvornår jeg kommer tilbage. Og om jeg kommer tilbage, skriver han til den nu terrordømte Enes Cifcti.

Herefter giver Jacob El-Ali et telefonnummer til Enes Cifcti, som han beder ham ringe til i Istanbul.

- Jeg har fortalt ham om dig og sagt, at du er kurder fra Danmark. Køb dig et tyrkisk nummer og giv den til den bror, så han kan kontakte dig på det. Jeg har fortalt den bror, du ikke kan snakke engelsk eller arabisk, men kun snakke tyrkisk og dansk, lød det i korrespondancen i 2015.