Efterretningstjeneste i ny trusselsvurdering: Køleskabe på internettet er ny lækkerbisken for hackere

Truslen for cyperspionage og cyberkriminalitet er fortsat på sit højeste.

Et land som Rusland kan forsøge at påvirke politiske processer og holdninger med falske nyheder, med troldehærer, der angriber både politikere og privatpersoner på sociale medier, eller ved at hacke sig til informationer. (Foto: Kacper Pempel © Scanpix)

Cyperspionage og cyberkriminalitet mod danske myndigheder, virksomheder og private borgere er fortsat en stor trussel.

Det fremgår af den årlige nationale trusselsvurdering fra Center for Cybersikkerhed i Forsvarets Efterretningstjeneste, der netop er blevet offentliggjort.

- Oversat til almindeligt dansk betyder det, at der er en række ondsindede hackere, der enten er ansat af en stat, sponseret af en stat eller tilhører kriminelle grupper, der har et ønske om at angribe danske institutioner, siger Thomas Lund-Sørensen, chef for Center for Cybersikkerhed (CFCS), under en pressebriefing.

- De har viljen og evnen til at gennemføre angreb på vores myndigheder og virksomheder, fastslår han.

Køleskabe på internet er en svaghed

Men der er ligeledes tilføjet nye trusler i sikkerhedsvurderingen fra efterretningstjenesten.

Udover truslen for cyperspionage og cyberkriminalitet er nye teknologiske udviklinger nævnt som en ny udfordring, der vil blive størrre i fremtiden, og som man skal være opmærksom på.

Blandt andet vil det såkaldte 'Internet of Things' og kunstig intelligens blive mere udbredt i samfundet, og det vil betyde, at der vil være en større ’angrebsflade for hackere’, skriver Center for Cybersikkerhed i rapporten.

- Der vil være en øget risiko for, at cyberangreb kan medføre fysiske ødelæggelser, da enheder koblet til internettet i højere grad styrer fysiske systemer, lyder det.

Internet of Things er en betegnelse for internetforbundne produkter, som udover højttalere tæller køleskabe, videokameraer, dørklokker, alarmsystemer, kaffemaskiner og meget mere.

- IoT-enheder anslås allerede nu at være blandt den type af enheder på internettet, der bliver udsat for flest cyberangreb, skriver CFCS.

Kunstig intelligens kan påvirkes

Inden for diagnosticering og medicinering i sundhedssektoren forventer man, at kunstig intelligens vil komme til at spille en større og større rolle.

Og selvom der er mange fordele ved udviklingen, så er der ifølge Center for Cybersikkerhed også en bagside, man skal være opmærksom på.

- Brugen af kunstig intelligens kan dog også øge samfundets sårbarhed overfor cyberangreb. Når kunstig intelligens i stigende grad anvendes til at tage rutinemæssige beslutninger og udføre handlinger, som tidligere har været foretaget af mennesker, er det vigtigt, at systemerne er robuste overfor cyberangreb, så hackere ikke kan påvirke dets beslutninger, står der i rapporten.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk