Efterskole om tyrkisk overvågning: Overvejer at køre sag mod rådgiver

Phønix Efterskole afviser selv at have forbindelse til Gülen-bevægelsen.

Ifølge den religiøse rådgiver ved Tyrkiets ambassade er overvågningen sket som en reaktion på kupforsøget, der havde som mål at vælte præsident Recep Tayyip Erdogan. (Foto: handout © Scanpix)

Phønix Efterskole i Horsens overvejer nu at lægge sag an mod den tyrkiske diplomat Adnan Bülent Baloglu, der er religiøs rådgiver for den tyrkiske ambassade i København.

Reaktionen kommer efter, at Baloglu i et interview med Kristeligt Dagblad har bekræftet, at fire tyrkiske mænd med dansk statsborgerskab og 14 skoler herhjemme er blevet registreret som tilknyttet Gülen-bevægelsen.

- Det er da i hvert fald en sag, som jeg personligt synes, at vi skal følge op på, siger forstander Harun Güler.

- Jeg synes da, at der skal køres en sag mod de personer, som har bekræftet, at vi er kommet på en liste.

Î Kristeligt Dagblads interview nævner den religiøse rådgiver ikke, hvilke specifikke skoler, der er blevet overvåget.

Phønix Efterskole har dog tidligere været en del af debatten. Kort tid efter kupforsøget i Tyrkiet, som den tyrkiske regering anklager Gülen-bevægelsen for at stå bag, blev netop 14 skoler nemlig hængt ud på Facebook som tilhængere af Fethullah Gülen.

En af de 14 skoler var Phønix Efterskole.

Harun Güler afviser dog, at skolen skulle være knyttet til Gülen-bevægelsen.

- Folk i tyrkiske kredse kendte jo til skolen, og at den blev startet på baggrund af inspiration af Gülen. Så det må være derfor, at vi er kommet på den liste, siger han.

Sagen kort

  • Tilbage i marts kom det frem, at en række personer med tyrkiske rødder i Danmark, frygtede at være blevet angivet til de tyrkiske myndigheder for "landsforræderi".

  • Tyrkiet skulle desuden have oprettet en decideret "stikkerlinje", som folk kunne bruge til at anmelde landsforræderne.

  • I et interview med Kristeligt Dagblad - som er blevet bragt i dag - bekræfter Adnan Bülent Baloğlu, der er religiøs rådgiver på den tyrkiske ambassade i Danmark, at overvågningen finder sted.

  • "Denne indsamling af information er en stats refleks på et forfærdeligt kupforsøg, hvor folk er blevet brutalt dræbt. Hvis de mennesker render rundt blandt os, må vi vide det,” siger Adnan Bülent Baloğlu til avisen.

Facebook
Twitter