Efterskole tillader rygning

Det er en fejl, når syv ud af ti efterskoler nu har indført totalt forbud mod rygning. Det mener forstanderen på Rens Ungdomsskole, der efter år med forbud nu tillader rygning.

pige der ryger (© DR)

Det er en fejl, at flere og flere efterskoler indfører totalt rygeforbud for eleverne. Det mener forstanderen på Rens Ungdomsskole ved Tønder Kim Albrecht. Skolen har i år givet eleverne lov til at ryge.QuickVote:

Tal fra Efterskoleforeningen viser, at syv ud af ti efterskoler i Danmark nu har indført totalt rygeforbud.

Udelukker mange

Men forstanderen på Rens Ungdomsskole Kim Albrecht mener, at kriminaliseringen af rygning betyder, at efterskolerne ikke kan favne bredt nok.

- Der er blevet en tendens med at sidestille rygere med forbrydere. Vi siger altid, at på efterskolerne er der plads til alle, men nu vil man ikke have rygerne. Det synes jeg er forkert. Vi skal i stedet have nogle regler omkring rygningen, siger Kim Albrecht.

Forbud væk

Rens ungdomsskole havde indtil i år faktisk selv totalt rygeforbud med alskens kontrolinstanser, men skolens medarbejdere oplevede, at rygeforbuddet gav flere problemer end løsninger.

- Hver eneste dag stod vi i en situation, hvor vi opdagede, at en elev havde overtrådt rygeforbuddet, og hvor vi stod i et dilemma om, hvad vi skulle gøre. Hvis vi sendte eleven hjem, som vores regler foreskrev, mistede vi en elev og vi svigtede faktisk også eleven, siger forstander Kim Albrecht.

Skolen har nu i stedet regler, der siger, at kun elever med tilladelse fra forældrene må ryge og kun dér, hvor ikke-rygerne ikke opholder sig.

- I virkeligheden er det jo en sag mellem forældrene og den unge om rygning er tilladt, siger Kim Albrecht.

Forældre med

Skolens ledelse og medarbejdere drøftede de nye rygeregler med forældrene, og de bekymringer forældrene havde om, hvorvidt deres ikke rygende børn skulle blive fristet af rygerne, blev manet i jorden.

- Vi har jo ikke afskaffet alle regler. Der er regler for, hvor rygerne må ryge og rygerne må heller ikke forære eller låne cigaretter til ikke-rygerne. Hvis de gør det, så mister de deres rygetilladelse, siger Kim Albrecht.

Forbud frister

Og faktisk mener han, at forbud er et tveægget sværd.

- Spændingen ved at overtræde et forbud kan faktisk få de unge til at ryge. Mange af de elever der var på skolen sidste år, hvor der ikke måtte ryges og som er kommet igen i år, siger, at det var langt mere spændende, da de skulle stå bag en busk, og forsøge at undslippe skolens vagter, fortæller Kim Albrecht.

Skolen tilbyder også de rygende elever rygestopkurser i samarbejde med Aabenraa Kommune, og det tager de fleste af eleverne faktisk imod.

Hvad synes du om fremgangsmåden på Rens Ungdomsskole. Skriv din kommentar her nedenfor:

 

 

Facebook
Twitter