Efterskolen var advaret om faren

Allerede i 2007 fik alle landets efterskoler besked fra Søfartsstyrelsen om at være ekstra påpasselige, når de sejler med elever.

Allerede i 2007 fik alle landets efterskoler besked fra Søfartsstyrelsen om at være ekstra påpasselige, når de sejler med elever. (Foto: © Asger Ellekrog, DR)

Lærerne på Lundby Efterskole var advaret og burde have lyttet til Søfartsstyrelsens anbefalinger om sejlads med elever. For allerede i 2007 fik alle landets efterskoler besked fra Søfartsstyrelsen om at være ekstra påpasselige, når de sejler med elever.

For fire år siden blev reglerne indskærpet efter en alvorlig kæntringsulykke i Sejerøbugten, hvor en efterskolelærer fra Odsherred sejlede ud med ni elever, skriver Ekstra Bladet. Båden kæntrede, og elever og lærer lå i vandet i 20 minutter før en redningsbåd fra Sejerøfærgen fik dem bjærget.

- Dengang indskærpede vi overfor efterskolerne, hvad det er for regler, der gælder. Noget tyder på, at vi skal gøre det igen, siger synschef ved Søfartsstyrelsen, Lars Nielsen, til Ekstra Bladet.

Reglerne indskærper bl.a., at der skal være nødraketter ombord og tilstrækkeligt sikkerhedsudstyr, og selvom Søfartsstyrelsen ikke vil forholde sig til den konkrete sag fra Præstø Fjord understreger Lars Nielsen reglerne om godt sømandsskab, der til enhver tid skal overholdes.

- Sømanden skal sørge for, at de der er i båden, kommer godt hjem. Og hvis det indebærer, at der er heldragter til alle, som kan holde til meget koldt vand, så skal der altså være det, siger synsmanden.

De unge fra efterskolen var iklædt redningsveste og almindeligt vintertøj. Senest er der rejst tvivl om, hvorvidt den savnede 44-årige efterskolelærer Michael Jørgensen bar redningsvest. Flere elever siger til Sjællandske, at læreren ikke havde vest på, måske fordi den var defekt eller han havde givet den til en af sine elever.