Egons oversvømmelser slår rekorder: 1 cm fra at være '100-års hændelse'

Med 1,95 meter har vandstanden blandt andet toppet i Lemvig, og nu er den på vej ned. Flere steder kæmper man dog fortsat med vandmasserne.

Ved middagstid har venner og bekendte tømt sommerhuset, der er på vej i havet. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Stuer sopper i vand, sommerhuse er ædt af havet, og havne er oversvømmet.

Lørdagens storm, Egon, har fået vandet til at stige flere steder i landet, og i det nordlige Jylland har der reelt været tale om stormflod.

Det oplyser den vagthavende meteorolog ved DMI, Jesper Eriksen.

Flere steder har vandmasserne også slået rekord. Blandt andet i Lemvig, hvor vandstanden målte 1,95 meter søndag morgen, inden den begyndte at falde ved frokosttid.

- Det er blot én centimeter fra, at man kan kalde det en 100-års hændelse, siger Jesper Eriksen, hvilket vil sige, at vandstanden statistisk set kun når samme højde én gang i løbet af et århundrede.

Den gamle rekord i Lemvig lød på 1,82 meter.

20-års hændelse i Skive

Også i Skive har jyderne oplevet historisk meget vand, fortæller DMI. Her er vandstanden nået op på 1,82 meter, og lokalt har den rundet 2 meter.

I de 17 år, hvor Kystdirektoratet har ført data over vandmængden i området, har det højeste niveau været på 1,76 meter.

Vandet vil stige nogle timer endnu i Skive, og når det op på 195, så vil der også være tale om en 100-års hændelse her, siger Jesper Eriksen.

- Men pt. er det en 20-års hændelse, siger han.

Havnevagter melder om rekorder

Limfjorden er meget kompleks - i den vestlige del har vandstanden nu toppet, men i den østlige del vil vandet fortsætte med at stige til sidst på eftermiddagen - måske endda til først på aftenen, oplyser DMI.

I Nykøbing Mors er der også blevet slået rekord med en vandstand på 1.80.

- Havnevagten fortalte mig tidligere, at de har slået rekord. Og jeg tror, at den melding vil komme fra flere havnevagter, hvis man ringer rundt. Det er historisk, at Vestenvinden får Limfjorden til at stige så meget, siger han.

"Kun" forhøjet vandstand i Roskilde Fjord

Netop fordi vinden kommer fra vest, er det Limfjorden, der bliver hårdest ramt. Da stormen Bodil slog til i december 2013, kom vinden fra nordvest, og derfor gik det dengang især hårdt ud over Roskilde Fjord og Isefjorden.

Denne gang har de to sjællandske fjorde "kun" været ramt af en forhøjet vandstand, der er nået op på mellem 130 og 140 centimeter. Den skal op over 150 centimeter, før der er tale om oversvømmelse, siger Jesper Eriksen.

Først tirsdag kan man sige nøjagtig, hvor og hvor mange rekorder, der er slået. Kystdirektoratet skal have samlet deres data fra alle landets målestationer ind først.