Egyptere fanger og spiser vores trækfugle

Store usynlige net fanger millioner af trækfugle, så de aldrig vender tilbage til de danske haver.

Nattergalen er en af de trækfugle, der er hårdt ramt af det omfattende fuglefangeri i Middelhavsområdet.

Fattige i Egypten fanger mange tusinde trækfugle for at have noget at leve af, og det betyder, at mange af de trækfugle vi kender fra haven og andre steder i naturen, ikke vender tilbage til Danmark.

Fuglene flyver ind i de store usynlige net, der flere meter høje og strækker sig over 700 kilometer, vingerne bliver brækket, så de holder sig i live, og fuglene bliver derefter solgt på markeder.

- I andre Middelhavslande fanger man fuglene for sjov, men de store økonomiske problemer i Egypten får masser af fattige mennesker til at fange og sælge fuglene, siger Jan Ejlsted, der er direktør i Dansk Ornitologisk Forening til P1 Morgen.

Billigt at købe udstyr

Trækfuglene er altid blevet fanget i Middelhavslandene, men problemet er, at det nu er blevet billigt at købe net og det udstyr, der kan lokke fugle til med fuglelyde.

- Det er et kæmpestort problem for fuglene, der i forvejen er pressede af klimaforandringer og ændringer i landskabet. Det betyder, at mange af de fugle vi er vant til at se i haven er på vej til at forsvinde, fordi de ikke kommer tilbage, siger han.

Ikke meget kød på en nattergal

- Vi kender ikke det nøjagtige tal for, hvor mange fugle, der bliver fanget, fordi det er svært at skaffe tal fra lande som Libyen og Marokko. Vi ved at halvanden million fugle trækker sydpå hvert år, så vi taler om at millioner af fugle dør, siger Jan Ejlsted.

Han erkender, at der ikke er meget kød på en nattergal, men 50 nattergale kan blive til en forret for en egypter, siger han.