'Ej, fedt! Det er sgu da den': Fund af muligt bombefly vækker begejstring

Niels Rask Larsen mener, at der er tale om det fly, som hans far så blive skudt ned i 1943.

Ifølge en dykker ligger vraget af et Lancaster-bombefly i vandet ud for Langelands sydspids. Søværnet er ved at undersøge det. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

- Ej, fedt! Det er sgu da den, tænkte Niels Rask Larsen, da han i dag læste nyheder på dr.dk.

På hjemmesiden sprang en overskrift ham i øjnene.

Da han klikkede og så, at der formentlig er fundet et stort bevinget levn fra Anden Verdenskrig i Storebælt ud for Langelands sydspids, var han nemlig ikke i tvivl.

Den heldige dykker havde på havbunden fundet det nedstyrtede bombefly, som Niels Rask Larsen i så mange år også har søgt efter.

To omkom

Han voksede op på Strynø i det sydfynske øhav, og fra sin far hørte han historien om, hvordan faderen og hans kammerater i efteråret 1943 så et Lancaster-bombefly blive skudt ned af tysk antiluftskyts i det område, hvor man nu mener at have gjort det nye fund.

- To af besætningsmedlemmerne omkom, men min far og to andre sejlede ud og reddede resten i land ved at skjule dem på øen Strynø Kalv, før tyskerne kunne nå frem i deres patruljebåd fra Svendborg. Og en fra besætningen blev senere gift med en dansk pige fra en af øerne, siger han om historien, der kom til at fylde en hel del i familien.

I 1970'erne dykkede han sammen med sin far i flere år efter vraget fra det nedstyrtede fly, men uden held. Om end han en enkelt gang på en frostklar dag mener at have set konturerne af det fra luften.

Mindre farligt over Danmark

Endnu er det ikke bekræftet, at der rent faktisk er tale om et britisk Lancaster-fly.

En dykker anmeldte fundet i morges, og nu afventer

Søværnet
bedre vejrforhold for at kunne sende dykkere i vandet.

Men det er absolut sandsynligt, at det er tale om et vrag fra Anden Verdenskrig, for briterne og tyskerne havde adskillige sammenstød i dansk luftrum, forklarer Verner Petersen, der er daglig leder af Fyns militærhistoriske museum.

- Der ligger mange fly rundt omkring i de danske

farvande
, som blev skudt ned efter enten bombetogter i Tyskland eller efter at have leveret gods i form af våben,
ammunition
og sprængstoffer til den danske modstandsbevægelse.

- Chancen for at undgå Luftwaffe (det tyske luftvåben, red.) og det tyske antiluftskyts og komme uskadt over Danmark var langt større, end hvis man fløj over Nordtyskland for at komme tilbage til England, fortæller museumslederen.

Hev våbnene af

Niels Rask Larsen, der i dag er 60 år, havde for længst opgivet at få afsluttet den jagt, han indledte for flere årtier siden.

Nu lever håbet igen.

- Det ville være vildt, hvis det kunne bjærges og blive bevaret, siger han.

Spørgsmålet er så bare, om der rent faktisk er tale om det fly, som han ledte efter i alle de år.

Men det føler han sig overbevist om, at Søværnets dykkere nok skal afklare.

- Min far og hans kammerat Irving rev næsten alle våbnene af flyet, fordi de kunne sendes videre til modstandsbevægelsen, så hvis de mangler, er det det, siger han.

Niels Rask Larsen er dog ikke den eneste, der mener at have haft kendskab til det mulige flyvrag.

Ifølge en fynsk fritidsdykker har det i årevis været kendt blandt de lokale dykkere, at der ligger et vrag på den position, som

Søværnet
nu undersøger.

Men der er ikke tale om en Lancaster, men derimod et amerikansk bombefly af typen B-24, siger han til TV 2 Fyn.

Facebook
Twitter