Ejendomsmæglere efter F35-lydprøve: Støjboliger stort set ‘usælgelige’

Flyvestationens naboer skal have erstatning for tab af boligværdi, mener S-politiker.

Norske F35 kampfly besøgte onsdag Syd- og Sønderjylland. Boligerne i støjzonen risikerer at ende som 'usælgelige', lyder det fra den landsdækkende ejendomsmægler Realmæglerne. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Helt op til 895 boliger omkring Flyvestation Skrydstrup risikerer at få stemplet ‘usælgelige’, når de nye F35-kampfly rykker ind.

Sådan lyder vurderingen fra den landsdækkende kæde af selvstændige ejendomsmæglere, Realmæglerne, efter borgerne i Syd- og Sønderjylland onsdag for første gang selv kunne opleve lyden fra en Joint Strike Fighter.

- Boliger indenfor støjzonen vil blive tæt på usælgelige, siger administrerende direktør i Realmæglerne og Boligone Preben Merrild Angelo.

I går gennemførte Forsvaret en såkaldt demonstrationsflyvning, hvor et F35-kampfly for første gang var på vingerne lavt over Danmark. Formålet var at demonstrere forskellene i støjbilledet sammenlignet med F16, som de nye kampfly skal afløse.

Beregninger har tidligere vist, at støjen vil overskride Miljøstyrelsens grænseværdier i mellem 618 til 895 boliger alt efter, om man tæller afvisningsberedskabets udrykninger med.

Afvisningsberedskabet er jagerfly, der lynhurtigt går på vingerne, hvilket sker omkring 40 gange årligt. Det sker, når fremmede fly nærmer sig dansk interesseområde.

S: Værditab skal erstattes

Folketingspolitiker og medlem af Forsvarsudvalget Jesper Petersen (S) mener, at man bør tage højde for naboernes tab af boligværdi, når politikerne kort efter valget skal beslutte, hvordan F35-naboerne skal kompenseres for larmen.

- De mest støjbelastede naboer skal tilbydes egentligt opkøb. Lidt længere derfra bør man tilbyde en individuel tilpasset støjdæmpning. Og så er det det vigtigt at tage højde for, at der er sket et værditab, siger Jesper Petersen, der selv er opvokset samt opstillet til valget i Vojens ved siden af flyvestationen.

- Ja, det kommer til at koste noget. Men sådan er det ved den slags indgribende installationer, og staten må ikke gå i for små sko her. Kampflyprogrammet koster mere end 50 milliarder kroner og det mindre beløb, det vil koste at have hjulpet folk på en retfærdig måde, det er der, og det skal der være råd til, siger Jesper Petersen.

Undersøgelse: Støj vigtigere end pengepung

Realmæglerne har netop gennemført en undersøgelse der viser, at for boligkøbere er støj langt mere afgørende end for eksempel boligens energiforbrug.

- Mit gæt er, at boligerne indenfor støjzonen kan ende blandt landets billigste. Køberne står ikke i kø for at købe en ejendom, hvor det støjer. Hvis man skal sælge sådan en bolig, så skal det være til en lav pris. Og her taler vi i allerhøjeste grad om en lav pris, siger Preben Merrild Angelo fra Realmæglerne.

Mens de godt 800 nærmeste naboer til flyvestationen kan ende som de store tabere, vil F35-kampflyene på sigt blive en gevinst for lokalområdet, vurderer han.

- Liggetiden falder og kvadratmeterprisen stiger i Haderslev Kommune. Det er en tendens, som vi tror, de nye fly vil forstærke. Det hænger sammen med, at flyvestationen også medfører højt specialiseret arbejdskraft, der ellers er uhyre svær at tiltrække uden for de store byer, konstaterer Preben Merrild Angelo.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk