Ejendomsmæglere tjener fedt på manglende studieboliger

Det tegner til bedste den måned i flere år, lyder det fra ejendomsmæglere landet over.

Ejendomsmæglerne tjener fedt på, at der mangler boliger til studerende.

Ejendomsmæglerne tjener fedt på studerendes desperate boligsituation her kort tid før studiestart, viser en rundringning foretaget af DR Nyheder.

64.000 ungdomsboliger til 247.000 studerende på landsplan gør nemlig, at mange studerende må kigge langt efter tag over hovedet. Eller kigge efter andre muligheder - så som forældrekøb.

Og meget tyder på at mor og far gerne hjælper til, når deres søn eller datter ikke kan finde et sted at bo i studiebyen.

En rundringning til ejendomsmæglerne Home, Nybolig, og EDC giver samme svar: Der bliver solgt masser af lejligheder. Og det skyldes især, at salget at forældrekøbslejligheder til unge går godt.

Travl sommer

Faktisk har de danske ejendomsmæglere har den travleste sommer i lang tid, viser en rundringning blandt tre af de store danske ejendomskæder.

- Helt generelt er boligmarkedet i København det bedste i mange år. Juli tegner til at blive den bedste måned i syv år. En stor del af salget kommer fra ejerlejligheder, hvor af omkring halvdelen af salget er forældrekøb, fortæller Jan Nordmann fra EDC-mæglerne.

EDC-mæglerne har solgt flere forældrekøbslejligheder i både København, Aarhus, Aalborg og Odense i år end sidste år. I gennemsnit har der været en stigning i forældrekøb på 14 procent fra første halvår af 2012 til samme tidspunkt i år.

Samme tendens ses hos Nybolig, hvor salget af lejligheder op til 70 kvadratmeter er steget 9 procent i København og 13 procent i Aarhus siden sidste år. Altså den typiske størrelse for en begynderlejlighed til en eller to personer.

Prisstigning hos forældrekøb

Også hos Home har man travlt med salg af især forældrekøb. Her har man registreret en stigning i forældrekøb på tre procent fra 2012 til i år. Samtidig viser Homes tal, forældre køb er blevet 17,9 procent dyrere i perioden.

Forældrene er simpelthen villige til at betale ekstra for en lejlighed til børnene.

- Den større andel af forældrekøb kommer samtidig med, at det faktisk er blevet dyrere at købe forældrekøb. Den form for lejlighed er steget mere end almindelige lejligheder. Forældrene har været hurtige til at slå til. Og de har været lidt mere villige til at gå ind i markedet end tidligere, siger Mads Ellegaard, relationschef i Home.

Få lejligheder til salg

Alle ejendomsmæglere melder dog også om, at der ikke er nok lejligheder sat til salg.

I juni var knap 7500 ejerlejligheder udbudt. Det er det laveste tal siden juni 2005, hvor udbuddet lå på knap 6500 ejerlejligheder.

Før krisen i foråret 2007 toppede udbuddet med omkring 15000 ejerlejligheder til salg. Det viser tal fra Realkreditrådet.

- Der har været et markant fald i udbuddet. Og det er især begyndt at være et problem, for vi oplever en voldsom efterspørgsel og kamp om de lejligheder, der er på markedet, siger Jesper Elle fra Nybolig.

Samme tendens oplever man hos EDC-mæglerne. For halvandet år siden havde kæden omkring 3600 lejligheder til salg. I dag har de omkring 1200.

Til gengæld betyder det nu, at mange forældre også begynder at overveje andelsmarkedet, vurderer Home:

- Den store efterspørgsel på ejerlejligheder smitter også af på andelsmarkedet. På trods af historier om andelsboligernes dårlige økonomi, er mange forældre begyndt at se andelsboligerne som en mulighed for et forældrekøb. Selvfølgelig med et kritisk blik på andelsforeningernes økonomi, siger Mads Ellegaard fra Home.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk