Ejendomsmatador levede 'det søde liv' efter konkurs

Selv om han skyldte millioner til kreditorer, hævede ejendomsspekulant penge til sig selv og rejste til Tyskland.

(© DR)

Da ejendomsmatadoren Kristian Bendz Juul gik konkurs i 2009, flyttede han til Berlin og efterlod sig en gæld på flere hundrede millioner kroner.

Men kort tid inden han blev erklæret personligt konkurs, blev der hævet godt 500.000 kroner fra hans private konto, penge, som han tog med sig til Berlin og brugte i løbet af få måneder. Og det undrer kuratorerne, altså de advokater, der står for behandlingen af hans selskabers konkursbo.

- Jeg synes, det er en mærkværdig disposition. Så tæt på konkursdekret og med så mange kreditorer - at bruge 500.000 kroner på "det søde liv". For han ved jo godt, på det tidspunkt, at han ikke har råd til det søde liv. Og han ved også godt, at det er nogle andres penge, han bruger til det. Så jeg synes, det er mærkværdigt, siger advokat Pernille Bigaard i udsendelsen "Spekulanterne slår til igen".

Programseriens andet afsnit bliver vist i aften, og her finder vært Kåre Quist frem til ejendomsmatadoren.

Skabte stort ejendomsimperium

Op gennem nullerne skabte Kristian Bendz Juul sig på rekordtid et ejendomsimperium på omkring 50 ejendomme og lavede blandt andet opkøb for lånte penge i Nordsjælland. For eksempel i Bjergegade i Helsingør, hvor han i 2007 købte bygninger for 23 millioner kroner for året efter at sælge ejendommene videre til et af sine andre selskaber for 50 millioner kroner.

Kristian Bendz Juul har selv forklaret, at det er forbedringer på ejendommen og ændrede udlejningsforhold, der gør, at ejendommen er steget så voldsomt i pris.

- Fidusen ved det er så, at man kan gå ud og belåne ejendommen. Og der er jo nogle grænser for, hvor meget långiver vil give, op til værdien af den her ejendom. Så hvis man kan hæve værdien af ejendommen, så kan man sige, at så kan man få flere lån i ejendommen. Det vil sige, at man får flere penge ud til sig selv, siger juraprofessor Lars Bo Langsted fra Aalborg Universitet.

Men i 2009 gik den altså ikke længere. Bankerne smækkede pengekassen i og erklærede kort efter både Kristian Bendz Juul og hans selskaber konkurs. Gælden, der lød på 800 millioner kroner, kunne banker og kreditforeninger ikke få dækket af de overbelånte ejendomme. Kreditorerne mangler flere hundrede millioner efter hans konkurs.

Hurtige damer og langsomme heste

Selv siger Kristian Bendz Juul dog, at han ikke mindes at have hævet den halve million, inden han tog til Berlin.

- Jeg har ikke hævet 500.000 kroner. Selvom det er fire år siden, ville jeg nok kunne huske at havde hævet 500.000, siger han i interviewet med Kåre Quist.

Du blev spurgt om det i Skifteretten. Og der svarer du, og jeg citerer: "Pengene må være blevet brugt på det søde liv"?

- Ja. Så er det vel rigtigt, siger Kristian Bendz Juul.

Der kunne du godt huske det. Hvad er det for et sødt liv, du bruger den her halve million på?

- Et sødt liv. Dolce vita.

- Jamen hurtige damer og langsomme heste! Det er vel det nærmeste, man kan komme det, siger Kristian Bendz Juul.

Så du skyder altså en god halv million af på, som du siger, hurtige damer. Og det er penge du hiver ud, lige inden du bliver ramt af en personlig konkurs. Er det rimeligt overfor de kreditorer, der står tilbage med en lang næse?

- Jamen, jeg regnede ikke med, at jeg skulle gå personlig konkurs, siger han.

Du kan se hele interviewet med Kristian Bendz Juul i aftenens udgave af "Spekulanterne slår til igen" på DR1 kl. 20.40.

Facebook
Twitter