Ejendomsspekulant skyder tilbage: Bankerne har et ansvar

Jesper Koch Andersen havde ingen stopknap, da han lånte milliarder før finanskrisen. Men det havde bankerne heller ikke.

Ejendomsspekulanten Jesper Koch Andersen står for første gang frem på TV i aften og forklarer, hvad der førte til, at han i dag skylder 700 millioner kroner væk.

- Den 7. dødssynd snakker om grådighed, og det var bestemt mit problem.

Jesper Koch Andersen er ikke blank for at erkende, at han manglede sin stopknap, da han lånte milliarder af kroner til ejendomsprojekter før finanskrisen. Projekter, som blev handlet i en ejendomskarusel, der skruede priserne kunstigt i vejret, før boblen sprang og finanskrisen brød ud.

I dag skylder Jesper Koch Andersen banker, investorer og långivere 700 millioner kroner. Men han er ikke alene om ansvaret, lyder det nu fra ejendomsspekulanten, som taler ud for første gang i tredje afsnit af programserien "Spekulanterne slår til igen", som bliver vist på DR1 i aften.

- Det var decideret uansvarligt, det der foregik. Jeg påtager mig min del af ansvaret. Men en del af ansvaret ligger også hos alle de banker, der medvirkede, siger Jesper Koch Andersen.

Gik på vandet

Ifølge Jesper Koch Andersen, lykkedes det i årene op mod finanskrisen at låne milliarder af kroner.

Blandt andet lånte han 800 millioner kroner i den nu konkursramte Roskilde Bank og 100 millioner kroner i Danske Bank. På det tidspunkt følte han efter eget udsagn, at han kunne gå på vandet.

50 millioner uden at spørge

En af de andre banker, Jesper Koch Andersen lånte penge af, var angiveligt meget ivrig efter at hæve beløbene. Over et frokostmøde på Teaterbodegaen i Aarhus tilbød to ansatte hos Løkken Sparekasse, at Jesper Koch Andersen kunne få hævet sin kassekredit gevaldigt, påstår han.

- Under det her møde, fortæller de, at de i henhold til samarbejde, vi har haft, har hævet vores kredit fra 25 til 75 mio. kroner på en blanco kassekredit, siger Jesper Koch Andersen.

Altså på eget initiativ?

- Ja ja, altså det var ikke noget vi spurgte om, forklarer ejendomsspekulanten om at få tilbudt en millionstor kassekredit uden selv at stille nogen sikkerhed.

Direktør afviser blankokredit

Sparekassens høje risikoprofil i sine udlån over en kort årrække, er en af årsagerne til at banken i 2009 gik konkurs. Det har en efterfølgende advokatundersøgelse slået fast.

Men direktøren gennem 18 år, Poul Blicher Johnsen, afviser over for DR Nyheder, at banken tillod Jesper Koch Andersen en blankokassekredit over en frokost.

- Det kan jeg klart afvise. For det første giver vi ikke 50 millioner kroner i blankokredit til nogen kunder. Det gør vi til en kunde, der skal låne 100.000 kr. til en bil, og som vi i øvrigt har et godt kundeforhold. Men op i det størrelsesforhold er det klart, vi ikke giver blankokreditter, siger Poul Blicher Johnsen.

Ifølge den tidligere direktør i Sparekassen, havde de to ansatte slet ikke bemyndigelse til hverken mundtlig eller skriftligt at give en kassekredit på 50 millioner kroner. I så fald skulle bankchefen have modtaget en skriftlig ansøgning fra dem. Og det husker han ikke, at der skete.

- Og derfor kan jeg klart afvise det. Jeg kan ikke sige, hvad de har sagt, men det stemmer ikke overens med den sagsbehandling, vi havde i Løkken Sparekasse, siger Poul Blicher Johnsen.

Medansvarlig

Den tidligere direktør og 7 andre personer fra Løkken Sparekasse er blevet stævnet af staten for 275 millioner kroner. Det hænger sammen med netop bankledelsens store og risikable udlån til ejendomssektoren, samt dårlig kontrol med kvaliteten af udlånene.

Mange af de her ejendomsmatadorer var med til at puste til finanskrisen og det store sammenbrud på ejendomsmarkedet. Jesper Koch Andersen mener, at jeres bank også havde et medansvar for at det kunne lade sig gøre. Hvad siger du til det?

- Det afviser jeg, for det er ikke os, der har drevet Jespers virksomhed. Jeg kan tage ansvar for det, der sker i Løkken Sparekasse. Men ikke for, hvordan han har drevet det, siger Poul Blicher Johnsen.

Men I vurderer vel, hvilken troværdighed han har som forretningsmand, så I har vel også en del af ansvaret for hvordan det gik, når I låner ham penge?

- Ja, vi vurderer ham med respekt og tillid, som jeg husker nøgleordene fra kreditindstillingerne om ham. Men vi er blevet kørt over ligesom andre pengeinstitutter på grund af forkerte og forfalskede oplysninger. Og bytten rundt med ejendomme bag vores ryg, siger Poul Blicher Johnsen.

Hør hvad Jesper Koch Andersen foretager sig i dag, når DR1 sender tredje afsnit af "Spekulanterne slår til igen" klokken 20.40 mandag aften.

Facebook
Twitter