Ejendomsspekulanter slår til igen

Trods personlige konkurser er flere ejendomsspekulanter i gang på boligmarkedet igen.

Carsten Leveau gik konkurs under finanskrisen med en gæld på omkring 1 milliard kroner. Nu sælger han ejendomme i England.

Med deres enorme investeringer satte de stort præg på samfundsudviklingen i nullerne. Millionerne rullede, indtil finanskrisen satte en brat stopper for festen.

Flere spekulanter gik personligt konkurs og har efterladt en stor gæld til småinvestorer, samfundet og dermed skatteborgerne. Alligevel er kendte spekulanter som Carsten Leveau, Kristian Bendz Juul og Jesper Koch Andersen nu i gang med nye boligprojekter.

- Man kan føle en uro for, om de projekter bliver finansieret af penge, der skulle have været inddraget i den gamle konkurs eller om det retmæssigt er nye forretninger, som de på fornuftig vis er ved at få op at stå, siger Pernille Bigaard, som er formand for foreningen af de danske insolvensadvokater.

Gemmer sig

Men det kan være svært at gennemskue for kuratorerne, der skal rydde op og finde penge i spekulanternes konkursboer. Flere af dem gemmer sig i dag bag dækadresser, stråmænd eller nye navne i lande som Brasilien, England og De Hollandske Antiller.

- Selv når konkursboet er afsluttet, så skylder man stadigvæk pengene, så hvis man kommer til nye penge uanset, om det er udlandet eller hjemme til kreditorerne, så skal de betales tilbage. Så det, vi ser generelt, er, at folk forsøger at anbringe deres penge i lande, hvor det er svært at få oplysninger fra eller benytter sig af stråmænd, siger Lars Bo Langsted, der er professor i Erhvervsret på Aalborg Universitet.

Økonomi i ruinerNogle af de alvorligste konsekvenser af spekulationen sidder en masse private småinvestorer tilbage med i Danmark. Helt almindelige danskere, der føler sig snydt for millioner af kroner af ejendomsspekulanterne.

Deres økonomi ligger i ruiner, og de kan kun se frustreret til, mens de samme ejendomsspekulanter er i gang med nye ejendomsprojekter. Det viser sig nemlig, at spekulanterne, trods personlige konkurser og kæmpe gæld til banker, er i fuld gang med nye projekter uden for offentlighedens søgelys.

- Alle os der sidder med de her sager, har fået henvendelser fra alle mulige, der færdes omkring de her personer, som undres over dem, der har været i stand til at leve videre, som om ingenting er hændt. Jeg sagtens forstå den krænkelse, man føler over, at det kan lade sig gøre, siger Pernille Bigaard.

Igang igen

En af spekulanterne, Kristian Bendz Juul, er i gang igen med hjælp fra det samme realkreditinstitut, som han tidligere har påført et tab på millioner af kroner. En anden, Oluf Holme, er i gang med at sælge ejendomsprojekter i Brasilien til almindelige danske pensionsopsparer.

Og så er der en af nullernes helt store ejendomsmatadorer, Carsten Leveau, der i nullerne var god for over 15 milliarder kroner. I dag har han efterladt en ubetalt regning på over 1,4 mia. kroner. Men selvom han på papiret er fallit, befinder han sig i et eksklusivt kvarter i London i fuld gang med nye ejendomsprojekter.

I en ny programserie på fire afsnit 'Spekulanterne slår til igen' leder Kåre Quist efter nogle af de store ejendomsspekulanter fra nullerne for at få svar på de spørgsmål, som aldrig er blevet givet. Det er klokken 20.40 på DR1.

- Det her er nogle entreprenante typer, der har et stærkt netværk og altid vil forsøge at rejse sig igen, siger DR's erhvervsanalytiker Thomas Svaneborg, som har skrevet en bog om ejendomsspekulanter og har set programserien.

- Jeg er overrasket over, hvor kreative de er, og hvor ligeglade de tilsyneladende er med, at der står folk med økonomiske krav til dem.

Facebook
Twitter