Ejer af ulovlig hunderace overvejer at flytte til Sverige

Ina Olsen er ejer af to hunde af racen tornjak, der er på listen over ulovlige hunderacer.

Ina Olsen med sine hunde, Inka og Rika, der er af den ulovlige hunderace tornjak. Hun er dybt chokeret over, at racen stadig findes på listen over farlige hunde. (© DR)

Inka og Rika løber rundt og leger. De gør, når der kommer en bil forbi. De slikker deres ejer i hovedet - og lægger poterne roligt op på DRs udsendt reporter.

Begge hunde er hyrdehunde af racen tornjak - den er forbudt i Danmark og står som nummer 12 på regeringens liste over forbudt hunderacer i Danmark, fordi nogle af racen har skambidt andre hunde eller mennesker.

- Jeg var dybt chokeret og fatter ikke, hvordan den i det hele taget er landet på listen i første omgang. Denne hunderace har ingen bidhistorik overhovedet her i landet eller nogle andre steder. Tornjak er ikke en race, der henvender sig til at være en potensforlænger - det egner den sig overhovedet ikke til. Den har et roligt, venligt temperament og hører overhovedet ikke med på nogen lister nogen som helst steder, siger Inka og Rikas ejer, Ina Olsen fra Herlufmagle på Sydsjælland.

Fik sit liv ødelagt

Hun blev dybt rystet, da hun så regeringens forslag til en nyrevideret liste over potentielt farlige hunderacer, der udkom fredag morgen. Da den nuværende hundelov trådte i kraft i 2010 var det et stort chok for Ina Olsen, der i flere år avlede tornjak.

- I første omgang fik jeg mit liv smadret. Jeg havde brugt fem år på research, inden jeg anskaffede mig racen overhovedet - det er jo ikke bare at anskaffe sig en hund, siger Ina Olsen til DR Nyheder.

Rika er en ulovlig hunderace (© DR)

Mange års research

Ina Olsen har siden 2010 kun haft tornjak-hunde som almindelige hyggehunde, ikke til avl. Og det er ikke kun hendes levebrød, der forsvinder med hundene - også en stor del af hendes sociale liv og venner er forsvundet med forbuddet.

- Folk synes, at man bare kan finde en anden race, hvis den er forbudt, men det kan man ikke bare gøre. Der går så mange års research og avlsarbejde bag - og hele ens sociale liv forsvinder jo, fordi det handler om andre mennesker, der har den race. Det betyder, at man skal sige farvel til ens venner og sociale liv - det ødelægger ens liv fuldstændig, siger Ina Olsen.

Ejeren har skylden, ikke racen

Tornjak-ejeren er helt enig i, at der skal gøres noget for at undgå de mange skambid af mennesker. Det er dog helt misforstået, når regeringen mener, at det har noget med hunderacen at gøre. Det er ejerne, der har skylden, lyder det

- Hovedessensen er ejeren, der opdrager sin hund. Det er klart, at jo større en hund er, jo kraftigere den er - jo stærkere er den, og jo hårdere kan den bide, siger Ina Olsen, der overvejer at flytte helt væk fra Danmark for at kunne beholde sine hunde og interesse for tornjakken.

- Det hænger ikke sammen det her. Der skal laves nogle regler, som holder, siger hundeejeren.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk