Ekspert advarer: Ikke godt at samle alle transplantationer ét sted

Der er fornuft i at samle ekspertise om transplantationer - men ikke i centralisering, siger sundhedsøkonom.

- Jeg vil godt advare imod, at man samler alt på ét sygehus, for det er jo meget rart at se, at det kan løses og organiseres på forskellige måder, siger sundhedsøkonom. (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

Fredag kom det frem, at Rigshospitalet i fremtiden bliver det eneste sted, hvor der skal udføres børnehjertekirurgi. Og nu viser et strategipapir fra Region Hovedstaden ifølge Jyllands-Posten, at hospitalet sigter efter at samle alle former for transplantation i København.

Men det er ikke nødvendigvis en god idé, lyder det fra sundhedsøkonom Jakob Kjellberg fra Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning (Kora).

- Jeg vil godt advare imod, at man samler alt på ét sygehus, for det er jo meget rart at se, at det kan løses og organiseres på forskellige måder.

- Så jeg er ikke sikker på, at det er en god idé at samle det hele, siger han.

Han mener dog, at der kan være nogen fornuft i at samle nogle transplantationer ét sted.

- Det er meget fornuftigt at tænke over, om man har volumen de enkelte steder til at opretholde et center på det højest mulige faglige niveau, siger han til Ritzau.

- Men det er lidt en anden diskussion, om alle transplantationer skal være ét sted, eller om man kan lave en fornuftig arbejdsfordeling på flere forskellige steder, siger Jakob Kjellberg.

/ritzau/