Ekspert: Asprox-netvirus et kæmpe problem

Den computer-virus, der hærger tusindvis af danske hjemmesider og omkring to millioner computere verden over, er et kæmpe problem, vurderer en ekspert. Men der er råd - hvis bare man opdager, at man er ramt.

Det kan godt lade sig gøre at kurere din computer, selv om den er ramt. (© Scanpix/Corbis RF)

En meget omtalt computervirus, Asprox, der menes at have ramt to millioner PC'ere verden over, findes også her i Danmark. Og den er et kæmpe problem, vurderer direktøren i it-sikkerhedsfirmaet DK-Cert, Shehzad Ahmad.

- Den er et meget stort problem, fordi den har ramt store populære sider. Og fordi den er en intelligent orm, der bliver ved med at sprede sig videre fra de ramte computere, forklarer han til DR Nyheder Online.

Man opdager det ikke

Asprox har allerede inficeret 12.000 danske hjemmesider, og hvis man bliver ramt, lænser den computeren for alle oplysninger, fra netbankkoder til e-mail.

- Man registrerer ikke, at man bliver inficeret, og derfor øges risikoen for, at man spreder virussen via sin egen hjemmeside eller mail helt uden at vide det, tilføjer Shehzad Ahmad.

Virussen hæfter sig på ens computer, når man besøger en af de inficerede hjemmesider. Ifølge avisen The Times er det østeuropæiske hackere, der mistænkes for at stå bag virussen, og herhjemme er det både hjemmesider for små lokale rideklubber, slagtere og private blogs, men det er også store websider, som tilhører store danske virksomheder og ministerier, der er ramt.

Rens din computer

Shehzad Ahmad råder til, at man laver en komplet scanning af sin computer for at finde ud af, om man er ramt. Samtidig er det vigtigt at holde sit antivirusprogram og sit antispywareprogram opdateret. Og hvis ens antivirusprogram finder Asprox på computeren, vil det fjerne virussen omgående.

Shehzad Ahmad er overrasket over omfanget af Asprox-angrebet.

- Det er sjældent, at det lykkes at sprede en virus så effektivt. Så måske er der nogle antivirusprogrammer, der har svigtet, siger han.

Asprox rammer kun styresystemerne Windows 2000, Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows Server 2003 og Windows XP. Brugere med Mac, Linux, Windows Vista går fri.

ExternalContent