Ekspert: Bander opnår respekt ved at brede sig til nye områder

Gadebanden Loyal to Familia opruster i Aarhus. Det samme gør politiet og kommunen.

Loyal to Familia opstod på Blågårdsgade i København, men forsøger nu at rodfæste sig i Aarhus. (Foto: SCANPIX © Scanpix)

Aarhus og omegn har de seneste måneder været plaget af skyderier i bandemiljøet, hvilket har ført til masseanholdelser og en varslet demonstration mod de kriminelle grupperinger.

Uroen bunder formentlig i, at københavnerbanden Loyal to Familia forsøger at etablere sig i Aarhus, og det skaber konflikt i det kriminelle miljø. Det forklarer Lau Thygesen, politiinspektør hos Østjyllands Politi.

- Vi ser et modspil fra andre kriminelle grupperinger i Brabrand. De vil forhindre, at Loyal to Familia sætter sig på deres territorium. Det kan både handle om geografisk område og kriminelle markeder, siger han.

I nat blev en 21-årig mand fra Aarhus Vest ramt ved en skudepisode. Politiet anser den for at være en del af bandekonflikten i bydelen.

Breder sig til respekt

Lau Thygesen kan ikke svare på, hvorfor Loyal to Familia er interesseret i at ekspandere til Aarhus. Men Line Lerche Mørk fra Danmarks Pædagogiske Universitet peger på, at det handler om magt.

Hun har forsket i og fulgt bandekriminalitet gennem en årrække, og hun forklarer, at banderne historisk set forsøger at udvide deres territorier for at skabe respekt om deres navn.

- Fordelen ved at brede sig er at vise magt og styrke, og kan man etablere sig i et nyt område, giver det respekt, siger hun.

- Loyal to Familia udspringer af Blågårdsbanden i København og var lokalt forankret, og medlemmerne voksede op sammen. Men da de begyndte at føle sig truet af rockerne i slut nullerne, forsøgte de at alliere sig på tværs af områder og rekruttere bredere for at kunne forsvare sig, forklarer Line Lerche Mørk.

- Så hvis man er i en konflikt og er i en gruppering, som allerede har bredt sig på tværs af områder, så står man stærkere ved at ekspandere, siger hun.

Flere medlemmer, flere hovedpiner

Der er både fordele og ulemper for de kriminelle bander ved at indtage nye territorier, forklarer Line Lerche Mørk.

Ved at brede sig sikrer grupperingerne, at de har rygdækning flere steder i landet, hvis der skulle opstå konflikter. Der er eksempelvis langt fra Kokkedal til Aarhus, hvis bandemedlemmer kommer i konflikt i Jylland.

Det giver dog kun mening for banderne at brede sig, hvis de er store nok på deres forskellige baser rundt om i landet.

- Det er kun strategisk smart at brede sig, hvis man kan vinde. Det er ikke smart, hvis du bare får en hel masse hovedpiner, hvor du ikke har en chance for at etablere dig, siger hun.

Omfanget uvidst

Når politiet i Aarhus ser, at Loyal to Familia begynder at bære bandetrøjer og kalde sig LTF Aarhus, ved de, at de nye indtrængere mener deres nye tilstedeværelse alvorligt.

- Det er svært at sige, præcist hvor meget der foregår, for det sker i lukkede kriminalitetsfora. Sådan noget som narkotika og afspresning, som vi ikke får anmeldelser om, men som vi efterforsker. Det sker i samarbejde med Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter, siger Lau Thygesen.

Fredag holdt Aarhus' borgmester, Jacob Bundsgaard (S), og Østjyllands Politi møde om den tilspidsede situation i byen. Her forsikrede de, at man gør alt for at sikre, at bander ikke får fodfæste i byen.

- Der bliver virkelig kastet ressourcer ind i at få kvalt det her, inden det får slået rod i Aarhus, lød det fra borgmesteren.