Ekspert: Børn af skilsmissepar svigtes af systemet

Det er helt hen i vejret at møde skilsmisseramte forældre med jura i stedet for hjælp, siger psykolog efter tragisk sag kostede skilsmissebarn livet.

Carsten Damgaard med sin søn Rasmus, inden den tragiske dag i december 2013.

Der er noget galt med hele systemet, når en mand, der frygter for sit barns helbred, ikke kan søge hjælp nogen steder hos det statslige Danmark.

Det mener Søren Marcussen, der er pædagogisk psykolog ved Center for Forældreudvikling efter en ny DR-dokumentar ser nærmere på en af de mest tragiske sager fra det seneste år:

Drabet på 4-årige Rasmus, der blev slået ihjel af sin egen mor.

Mor løj sin dreng kronisk syg

Forud for det tragiske drab var gået en lang kamp mellem forældrene, hvor moren af flere omgange havde forsøgt at forhindre faren i at se sin søn ved blandt andet at opfinde en fiktiv kronisk sygdom til sønnen og hævde, at drengen var utryg hos sin far.

Alle påstande om et dårligt forhold mellem far og søn blev modbevist og Rasmus' far afslørede, at sygdommen var opfundet.

Men selv om Rasmus' far flere gange forsøgte at råbe myndighederne op og få dem til at genoverveje, om moderen var i stand til at have forældremyndigheden over drengen, skete der ingenting.

Og det er et klokkeklart problem ved systemet i dag, mener Søren Marcussen.

- Der må være et system, der er opmærksom på advarselstegn. Og hvis nogle bestemte lamper lyser, så ved man, at man skal reagere.

Ekspert: System er i stykker

Når et skilsmissepar ender derude, hvor de ikke selv kan finde løsninger på hverdagens udfordringer, er deres eneste udvej at køre sagen igennem Statsforvaltningen.

Det er her, der tages stilling til om børnene skal bo hos mor eller far - og hvor meget tid hver forælder må have med hvert barn. Alt sammen valg, der bliver truffet ud fra juridiske overvejelser.

Søren Markussen er pædagogisk psykolog hos Center for Familieudvikling. Han mener, at skilsmisseforældre burde mødes af hjælp og omsorg - ikke jura og advokater.

Men det er i sig selv helt misforstålet, siger Søren Marcussen, der har stor erfaring med at arbejde med skilsmissepar.

- Skilsmissen er en krise. Og hvis mennesker i krise møder et system, der primært møder dem med jura, så er det som at sige 'goddag mand, økseskaft'. Det man har brug for, når man er i krise, er omsorg og viden om, hvordan jeg tackler det nye liv, forklarer han.

Lang behandlingstid skaber nye konflikter

Samtidig kan selve sagsbehandlingstiden, som ofte er meget lang hos Statsforvaltningen, påvirke et i forvejen anstrængt forhold mellem to forældre, der ikke kan sammen.

- Tiden er en vigtig faktor, når forældre er i konflikt. Du kan sammenligne det med en kræftsygdom, der udvikler sig jo længere tid der går. Jo sværere er det at af hjælpe og afbøde bagefter, forklarer Søren Marcussen.

- Så jeg har oplevet de forældre, der siger, at deres konflikter optrappes i Statsforvaltningen.

Søren Marcussen mener, at der mangler et led i statens indsats i dag, der kan afsløre, at familien har andre og større problemer end hvor barnet skal bo.

Se andet afsnit af dokumentarserien 'Krigen om børnene' i aften kl. 22.00 på DR2. Her kan du følge de personlige historier, se de beskidte tricks og få input til at stoppe inden det ender galt. Du kan se første afsnit her.

I aften kan du stille spørgsmål til Søren Marcussen og få gode råd til at undgå konflikter. Det sker her på dr.dk klokken 22 - 23.

Facebook
Twitter